perjantai 8. helmikuuta 2013

FW13: Stockholm Fashion Week

Noniin, aion leikkiä jälleen oman elämäni muotikriitikkoa ja esittää mielipiteeni pari viikkoa sitten Tukholman muotiviikolla nähdyistä näytöksistä. En ollut paikalla, mutta Style.com pelastaa - heillä on nykyään kuvat Tukholmastakin!


Hunkydory on erikoinen merkki - aiemmin olen pitänyt sitä aivan liian boheemina itselleni ja jättänyt kylmästi väliin koko merkkiin tutustumisen, mutta tänä keväänä merkin FW13-mallistoa on hehkutettu useammassakin blogissa. Ok - Ruotsin Isabel Marant, mutta skandinaaviseen tyyliin hillitymmin. Toisaalta - koska on ensi katsomalta melko selvää, että liikutaan hyvin samoissa vesissä Isabel Marantin kanssa, niin onko näytöksessä siinä mielessä mitään uutta vai vain inspiroitunutta? Itse löysin texashenkiset metallisoljet.

Ann-Sofie Back on kauniiden leikkausten ja tummien sävyjen käytön vuoksi yksi lempisuunnittelijoistani. Tällä kertaa pompataan aika kauas, sillä mallisto on täynnä printtiä 'Back for good', sähkönsinistä, armeijapaitoja, metallia ja kiiltävää nahkaa. Jotenkin hullulla tavalla pidän näistä silti. En ehkä yhdistettynä, mutta yksittäin - ysärifarkkutakkimaiset takit jäykkine leikkauksineen ja perinteiset grungeruudut mekossa toimivat varmasti. Ehkä valuvien sifonkitoppien ja mustien housujen täytyy välillä väistyä uuden tieltä.


AltewaiSaome luottaa massiivisiin siluetteihin, ja mikäpä siinä luottaessa, kun niitä on nähty maailmalla jo jokunen kausi. Malliston värit ovat harmaa ja petrooli, joista jälkimmäisestä en juuri pidä lainkaan. Mallien päälle kasattuja, toisinaan vain isoja kasoja muistuttavia, asuja katsoessa mietin väkisinkin niiden käyttökelpoisuutta kadulla. Näin lyhyenläntänä valtava megatakki ja yli polvien ulottuva kellohame eivät välttämättä toimisi luonnossa. Tukholman muodilta olen jotenkin kaiketi tottunut odottamaan käyttökelpoisuutta, mutta ehkä tässä on piristävä - tai harmillinen ? - poikkeus.

Carin Westerin mallisto koostui lähinnä muhkeista neuleista, jakkuasuista ja selkeälinjaisista villakangastakeista, jotka epäilemättä sopisivat mihin tilanteeseen vain. Ei trendillisesti niin kovin kiinnostavaa. Myös supersuositusta bombertakista lanseerataan uusi versio. Eniten oma huomioni kiinnittyi (hysteeristen ketunhäntäprinttien lisäksi) lähinnä armeijanvihreään ja nahkaan. Pitkä neulemekko ja polven alle päättyvät nahkahousut - armeijatrendiä tulkittiin tässä kohdin aika piristävällä tavalla.

Dagmarin näytöksessä pysyttiin lähtökohtaisesti turvallisen perinteisissä väreissä (okra, luumu, petrooli..) ja muissa valinnoissa (lehtiä muistuttavat printit, ohut pitsi, nahka), joten olkapäät paljaaksi jättävät mekot, korkeat hatut, satiini ja karvabikerit pääsivät siksi ehkä juuri sopivalla tavalla esiin ja antoivat näytöksestä hillityn trendikkään vaikutelman. Dagmarin näytös lienee kaikkineen oma suosikkini koko muotiviikon näytöksistä.


Cheap Monday - koska grunge saa pysyä muodissa mun puolesta vielä pitkään. Revittyä ja paikattua farkkua kerrostettuna verkkopaitojen ja ruutukuosien kanssa - kurottuna yhteen turvavyötä muistuttavilla solkivöillä. Rähjäisyys on Cheap Mondayn näytöksessä yhdistetty 1980- ja 2000-luvun alun trendeihin, joten näytöksessä nähtiin myös neonvärejä. Raja oikean nuhjuisuuden ja coolin muodin välillä on joskus hiuksenhieno ja miltei yhdestä leikkauksesta kiinni. Taustalla näytöslava, jolloin eron huomaa ehkä helpommin.

Tiger of Sweden on mielestäni, rehellisesti sanottuna, aina aika tylsä. Toisaalta ToS:iin luottamalla voi olla 100 % varma siitä, ettei mene vikaan. Muodin päävirtauksia, kuten viininpunaista, okraa, nahkaa, patchworkia ja lippiksiä nähtiin myös Tigerin näytöksessä. Mielenkiintoisimmaksi jäi mielestäni Carin Westerin näytöksessäkin nähty mekko ja housut-look. ToS on kuitenkin edelleen merkki, joka nousee ykköseksi lähinnä työpukeutumista miettiessä - ja siinä kohdassa mallisto toimiikin erinomaisesti, ei liian trendikkäänä, mutta mielenkiintoisena.

Local Firm - jokunen vuosi sitten ollessani Tukholman muotiviikolla muistan The Local Firmin yhtenä mielenkiintoisimmista näytöksistä nimenomaan niiden vaatteiden vuoksi. Nyt kuitenkin on hankala saada selvää siitä, mitä TLF yrittää; nähdään balenciagamaisia korsetteja, hapsuchapseja, katutyylisiä huppareita, kravatteja... Summaten näytös on hieman kuin tulevaisuuden androgyynit ihmiset western ranch-lomalla.


Whyred on kuiten Ruotsin Samuji. Muodot ovat selkeitä, vaatteiden käyttötarkoitusta ei ole unohdettu ja jokaisella erillisellä vaatekappaleella on potentiaalia päästä omistajansa vaatekaapin siksi 'rakkausvaatteeksi'. Näytöksessä eniten kiinnitti huomiota hieman härskit bodyt, joiden reunat pilkistivät matalavyötäröisistä farkuista paljastaen lantioluut ja toisaalta näin kirjoitettuna juntin kuuloinen armeijakuosinen löhöasu, mutta joka yhdistettynä pitkään viittatakkiin ja korkeisiin korkoihin toimii jälleen hämmentävän hyvin - ainakin näytöslavalla.

---------------

My own summary of Stockholm Fashion Week shows. I'm sorry this'll be only in Finnish. And even more sorry since that's only because I'm so lazy I won't even try to translate :P Next post up on afternoon, check back then :)

pics: style.com

3 kommenttia:

 1. mä oon sun kanssa vähän eri mieltä tuosta altewai saomen käyttökelpoisuudesta. itse sipsuttaisin menemään tuossa tyylissä koska vain ellei tuollaisia panssarimaisia vaatteita olis niin vaikea löytää kohtuuhinnalla :/ ihana ihana ihana siluetti, vähän niinku proenza schouler meets saara lepokorpi <3 nuo sun kollaasin asut ei ollu tosin ihan mun lemppareita mallistosta.

  samaa mieltä hunkydorysta! ihanan näkösiä nahkahousuja ja peruspaitulia, mut entä sitten? melko vaisu ja melko selvää isabel marant-"inspiroitumista" suoraan sanottuna!

  VastaaPoista
 2. Totta muuten, Proenzan talvimallistojahan se hieman muistuttaa tuo AltewaiSaome! Emmä tiedä silti... siinä oli liikaa muhkeutta ilman mielenkiintoisia detaljeja, se kamala petroolinväri ja kaikki vain vaikutti niin tunkkaiselta ja ehkäpä sitten 'nähdyltäkin'. Mutta näissä on niin paljon mielipiteitä kuin näkijöitäkin :D

  Niinpä, Hunkydory on toki kaunis ja hieno ja puettava (kuten Marantkin), mutta kun vielä materiaaleista ja teemasta lähtien ollaan niin lähellä Marantia, että ihmettelen ruotsalaisten villiintymistä asiasta!

  VastaaPoista
 3. [...] Aikaisemmin ruodin Hunkydoryn mallistoa Tukholman muotiviikkojen jälkeen, mutta täytyy sanoa sen livenä nähtyäni, että myyvä se aivan varmasti on! [...]

  VastaaPoista

Otathan kommentoidessasi huomioon, että kommentteja hyväksytään/ei hyväksytä blogin kirjoittajan harkinnan mukaan.