torstai 25. lokakuuta 2012

Muutama huomio työvaatteista

Pitkään olen suunnitellut tekeväni jonkinlaisen työvaatepostauksen ja aina sitä olen lykännyt - joskus olen kirjoittamisen ja kuvien keräämisenkin jo aloittanut vain lopettaakseni homman kesken. Oma työtyylini on hyvinkin virallinen ja "tylsä", joskin sopiva kaikkein tiukimpiakin pukukoodeja ylläpitäviin työpaikkoihin. Tässä maassakin kun on sellaisiakin työpaikkoja, joiden koodissa on määrätty pukeutuminen sallitun koron korkeuden tarkkuudella. Työvaatteissa on usein toki kyse uskottavuudesta; monissa tilanteissa ei olisi uskottavaa, jos jonkin alan asiantuntijana työtä laskuttava ihminen esiintyisi asiakkaan edessä hupparissa ja rikkinäisissä (vaikka tahallaankin rikotuissa) farkuissa.

Joka tapauksessa, tässä omaa työtyyliäni ja vähän perusteluita sille:River Island / Zara / Asos / Zara

Bleiserit ovat ykkösvaatteita töissä. Itse olen ihastunut erityisesti Zaran yksinappisiin bleisereihin (molemmat oikeanpuoleiset), joissa on hyvä istuvuus ja tuntuvat kestävänkin yhtä hyvin kuin laadukkaammatkin versiot. Yleensä vähän kasuaalimpikin työasu saa helposti ryhtiä bleiseristä, koska bleiseri on helppo yhdistää rennommassa tilanteessa t-paidan ja farkkujenkin kanssa. Saattaa tuntua aika pikkutarkalta hommalta, mutta bleiserin leikkauksilla, pituudella ja yksityiskohdilla kikkailu piristää muuten virallista asua. Bleiserin tulee kuitenkin ainakin yrittää näyttää laadukkaalta, koska homssuisesta kankaasta tehty, löysästi hartioilta valuva bleiseri ei anna sen uskottavampaa kuvaa kuin nuhjuinen t-paitakaan. Jersey-kankaasta tehdyt bleiserit ovat myös täysi no-no. Harjaantunut silmä erottaa helposti edullisen todellisesta laadusta; kuulin hurjan huhun, että työntekijälle oli Mangon bleiseriä pidettyään ilmoitettu, että "tämä firma edustaa laatua, eikä kyseisen merkin bleiserit tai puvut tule siten kysymykseenkään työvaatteina". Tiedä onko totta vaiko ei, mutta ainakin perusryhdikkyys kannattaa pitää työvaatevalinnan ohjenuorana.Reiss / Asos / Just Female (Asos) / Topshop

Bleiserin alle laitan tilanteen mukaan joko täysin virallisen kauluspaidan yhdistelmästä riippuvassa värissä tai rennomman "paitapuseron" (engl. blouse). Kumpikin sopii kynähameen tai suorien housujen kanssa hyvin pelkiltäänkin. Zarasta ja Mangosta löytää edullisesti (polyesterisiä) kevyitä paitapuseroita, jotka eivät ryppyynny helposti. Jos tilanne tai pukukoodi ei välttämättä vaadi kauluspaitaa, käännyn mielelläni tämän vaihtoehdon puoleen. Useat ohuista puseroista ovat kuitenkin helposti läpinäkyviä, joten käytän aina sellaisen alla alustoppia, jollaisia saa Zarasta. Paidan alta siintävät rintaliivit kuuluvat yhtä paljon asialliseen kuvaan kuin typ miesten napakarvojen näkyminen kauluspaidan nappien välistä. Aluspaita pelastaa.

Kauluspaitojen kohdalla pidän yksivärisistä versioista. Paitapuseroissa (alarivi ja ylävasen) raidat menevät, kauluspaidoissa ollaan siinä rajalla. Tämä nyt on täysin makuasia - omaan makuuni raidallisuus ei tässä kohdassa passaa. Koska kauluspaidat ovat ennen kaikkea kulutustavaraa ja niitä tulee uusia kovassa käytössä vuoden-parin välein, olen pitäytynyt tässä(kin) kohtaa edullisemmissa versioissa. Löysin juuri taannoin Asokselta 25 euroa maksavan kauluspaidan kivoilla lyhkäisemmillä hihoilla (oikea ylänurkka). Tilasin yhden kokeeksi ja mikäli se vaikuttaa hyvältä, taidan tilata useampaa väriä. Kauluspaidan löytäminen on kuitenkin melko hankalaa - usein mitoitukset ovat kauluspaidoissa "vähän sinne päin", mikäli ei osta mittatilauspaitoja. Itselleni H&M:n paidat eivät sovi esimerkiksi yhtään; kiristävät rintamuksesta ja isommat koot ovat liian isoja vatsasta ja ties mitä. Jos löytää ketjuliikkeistä hyvän paitamallin, kannattaa niitä varmasti ostaa useampi varastoon samoin tein.Zara / Zara / Warehouse (Asos) / Stella McCartney (Net-a-porter)

Jakkupukuun yleensä kuuluu alaosa itsestään, eihän muuten kyseessä ole mikään jakkupuku vaan jakku... Mustan bleiserin kanssa saatan joskus käyttää myös eri värisiä housuja, etenkin silloin jos paitakin on joku "paitapuseroista". Suosikkejani ovat kylläkin kynähameet, joiden kanssa nämä paitapuserot istuvat mielestäni vieläkin paremmin. Suosikkiasemaa saattaa edistää hieman myös taannoinen kynähametrendi :) Huoltamisesta sen verran, että tarraharja on paras kaveri. Lisäksi, jakkupuvun housut voi yleensä pestä periaatteessa koneessa, mutta nekin kannattaa viedä pesulaan, mikäli tahtoo niiden säilyvän saman värisinä pidemmän päälle kuin settiin kuuluvan jakun.Jimmy Choo / Acne / Jimmy Choo / Rizzo

Mitä kenkiin tulee, seilaan vieläkin turvallisemmilla vesillä. Toimistokenkäni on hyvin usein musta klassikkokorkkari, mielellään alle 10 cm korolla. Yli sen menevät korot saattavat näyttää työpaikalla hieman liikaa bilekoroilta, joten pidän työtyylini varman päälle käyttämällä pääsääntöisesti vain alle 10 cm korkoja (myönnettäköön, joskus harvoin on tullut kuljettua 10cm korollakin töissä). Vajaa vuosi sitten ostin uudet toimistokengät, joilla olen kipitellyt menemään monta päivää tänä vuonna. Säilytän näitä työpöytäni vieressä; nappaan ne siitä jalkaani vaihdettuani ulkokengät pois. Nämä kengät poikkeavat hyvin pitkälle normaalista kenkämaustani - jos nyt Louboutinin klassikoita ei lasketa. Samantyyppisiä korkoja löytyy esimerkiksi Rizzosta 150-200 eurolla. Nuo yhdet Acnen kengät ovat tuossa kuvaamassa kenkiä, jotka valitsen jokapäiväistä työmatkaani varten. Ihan millä tahansa Opening Ceremonyn bootseilla kun en edes kävele töihin, vaan myös ulkovaatteiden tulee olla siistit ja kenkien sopia istuvaan laivastonsiniseen villakangastakkiini.River Island / Casio (Asos) / Nelly / nahkanaru, samantyyppinen täällä: Varusteleka / Nelly / COS

Koska muuten pidän työpukeutumiseni varsin maltillisena, tykkään "irrotella" sitten joillakin asusteilla. Simppeliä jakkupukuasua naisellistamassa käytän mielelläni isoja koruja joko kaulassa tai korvissa; ranteessani on käytännössä aina kuvan Casio-kello ja siihen sopivia yksinkertaisia kultakoruja. Mikäli työvaatteeksi valikoituu hieman löysempi mekko, saatan kuroa vyötäröä esiin vyöllä - vyönä taas voi (edelleen tilanteen mukaan) toimia vaikkapa nahkaisista kengännaruista sidottu "vyö".

---------

EI NÄIN:


1. Ei liian rennosti: hassuilla kuviolla kuvioidut paidat yöpaitamallissa ovat liian rentoja asialliseen toimistotyyliin.

2. Läpinäkyvyys = EI. Liian läpinäkyvää paitaa en laittaisi toimistoon missään tapauksessa, hieman läpinäkyvän kanssa käytän aina aluspaitaa.

3. Tällä topilla ei ole missään muodossa mitään tekemistä toimistopukeutumisen kanssa eli ei todellakaan.

4. Sama kuin äskeinen.

Shortsit ovat toimistopukeutumisen kuuma peruna. Toisinaan ainakin keväällä ja kesällä toimistoon tekee mieli vetäistä shorsit päälle, mutta tosiasia on, etteivät ne kyllä sovi oikein minkäänlaiseen pukukoodiin. Ainoat shortsit, jollaisia ehkä voisi jotenkin yrittää sovittaa siistiin pukeutumiseen, ovat pitkänmalliset himmeän silkkiset bermudashortsit mustana. Ei sellaiset, joilla on mitään tekemistä miesten uimahousujen tai satiinin kanssa. Yllä olevat kolme paria = absolut no-no.

Kolme paria kenkiä, joita en koskaan laittaisi jalkaani, mikäli pyrkimys olisi pukeutua asiallisesti.

1. Ensimmäiset ovat kaikkine platoineen ensinnäkin out, mutta siitä riippumatta liian korkeat ja seksikkäät. Tässä yritän alleviivata sitä, että bilekengät eivät sovi toimistoon.

2. Toisessa parissa lähtökohtaisesti epäilyttää jo kuvio: Leopardikuvio tosin voi pienessä mittakaavassa toimia varsin hyvin toimistopukeutumisessa, mutta ei ainakaan yhdistettynä näin jykevään pohjaan ja korkoihin. Pitäisin muun asun hyvin asiallisena (=musta jakkupuku ja valkoinen kauluspaita), jos suunnittelisin leopardikenkiä jalkaani.

3. Muodilla ja toimistopukeutumisella on usein melko vähän tekemistä keskenään. Toimistopukeutuminen edustaa pitkälti klassista tyyliä, joten esimerkiksi muodissa olevat kiilakorkolenkkarit eivät sovi toimistoon. Vaikken sinällään ole suuri peplumhelmankaan fani, pohdin yksi päivä, että mustassa kynähameessa maltillinen peplumhelma voisi sopia hyvin toimistoon, mutta hopeiset peplum-nahkamekot eivät tule kyseeseen ollenkaan.

-------

Toivottavasti tämä selvensi vähän omaa (takakireää) suhtautumistani toimistopukeutumiseen! Olisi hauska kuulla, millaista pukukoodia omalla työpaikallanne noudatetaan ja millaisia työasuja te pidätte, joten kertokaa vapaasti kommenttiosion puolella! :)

(sisältää mainoslinkin)

15 kommenttia:

 1. Mun työpaikassa jokainen saa pukeutua miten haluaa ja pukeutuminen saa olla persoonallista. Työkavereilla on tavallisesti siistit farkut, työsandaalit ja neuleet. Työskentely tapahtuu pääasiallisesti yksin omassa huoneessa, eikä asiakkaita varten tarvitse erikseen puketua (ne tulee paikalle melko rennoissa vermeissä). Meidän ala on kaikkea muuta kuin virallinen, ja jakkupuvut ja puvut saattaisivat lähinnä aiheuttaa ihmetystä.

  Itse pukeudun töihin rennon asiallisesti. Käytän farkkuja, jakkuja, siistejä neuleita ja mekkoja. Kauluspaitoja en ole pitänyt vuosiin. Olen sen verran laitostunut tähän rentoon meininkiin, etten ehkä enää osaisi olla "jakkupukutoimistossa" töissä. Tai no, tietysti osaisin, mutta se vaatisi vaatekaapin uusimista.

  Yleisesti ottaen mielestäni työpukeutumisessa kannattaisi pyrkiä tietynlaisen kultaisen keskitien ja neutraliuden noudattamiseen. Mun mielestä töissä ei ole asiallista käyttää paljastavia vaatteita, ja erilaiset kantaaottavat tai vitsikkäät t-paidat ym. on syytä jättää kotiin.

  VastaaPoista
 2. Tosiaan, aika klassisella linjalla kuljet, mutta sehän takaa tyylin. Ja hyvätähän nuo näyttävät. Itse työskentelen toimistossa niin ikään, mutta en ole asiakkaiden kanssa tekemisissä. Joten perutoimistopäivänä käytän farkkuja, mekkoja ja neuleita. Siistejä, puhtaita ja ehjiä tietenkin. Erikseen ovat sitten seminaari- tai vierailupäivät, jolloin vetäisen päälleni useimmiten kotelomekon tai bleiserin. Onko sinun työpaikassasi tiukka pukeutumiskoodi? Lakitoimistoissa taitaa olla kaikista tiukimmat, jos nyt olen ymmärtänyt oikein, että sellaisessa työskentelet?

  VastaaPoista
 3. Missä ihmeessä määritellään pukukoodit koron senttimetrien tarkkuudella? musta päinvastoin tuntuu että Suomessa mennään koko ajan rennompaan suuntaan, ainakin media-alalla. Ite oon ollu myös pankissa töissä, missä näki jos jonkinmoista viritelmää Addun verkkaritakeista punkahtavaan rokkityyliin, vaikka oli siellä tietty niitäkin jotka pukeutui vimpan päälle. Ja asukuvista päätellen sulla Aurora ei varsinkaan ole tylsää toimistotädin tyyliä!

  VastaaPoista
 4. mielenkiintosta! ois kiva kuulla, missä olet töissä, onko sulla tosiaan ihan tollanen senttisyynäyskoodi toimistolla?

  oon samaa mieltä lähes kaikesta, jos ja siis jos olisin pukukoodillisella työpaikalla töissä. eihän siihen luonnollisesti muutenkaan jää hirveästi valinnanvaraa, jos säännöt sanellaan tarkasti.

  mun mielestä on vaan niin sääli, että toimistopukeutumisen pitää olla niin tylsää. joskus vanhalla työpaikalla tuntui, että sai pahoja katseita, jos oli ees vaan vaikka oranssi neule. miks kaiken pitää olla niin mustavalkosta :( (kuv. ja kirj.)

  persoonallisuutta saa mun mielestä kyllä näyttää! kuviot, värit, materiaalit on sellasia asioita, joilla voi leikitellä, kunhan kokonaisuus on siisti.

  ps. miksi ei saisi olla yli 10cm korkoja?? korkeet korothan on ranskattarille ja italiattarille arkipäivää (jos siis vaan itse kykenee ja jaksaa).

  VastaaPoista
 5. niin piti vielä lisätä, että itse olen sellaisella alalla, että tulee lähinnä ölmö olo, jos pukeutuu liian "trendikkäästi", eli kyllä täälläkin hyvin "asiallisella" linjalla mennään töissä! :) tosin lasken asialliseks ihan farkut, siistit buutsit toimistossa sisälläkin ja neule tai kauluspaita jne..

  VastaaPoista
 6. Miten on nudenväristen korkokenkien laita? Sopivatko ne toimistotyyliin? Millainen meikki puolestaan on etiketin mukainen?

  VastaaPoista
 7. Heh, ei, ei ole mun työpaikalla tuo senttisyynäyskoodi, mutta tiedän, että sellaista kuitenkin jossain harrastetaan. Suomessa on ehkä aika vanhoillinen pukukoodi kokonaisuudessaan - kun katsoo vaikka net-a-porterin vaatteita "workwear"-valikosta, tulee jopa nahkaisia kynähameita vastaan! Mun persoonallisuus pukeutumisessa on todella hillitty töissä, mutta onneksi revittelen vapaa-ajalla pukeutumiseni kanssa sen minkä kerkeän :D

  Ehkä tuo 10cm korot ovat helposti monelle a. hankalat kävellä = näyttää huonolta ja epäasialliselta ja b. eivät välttämättä tuo uskottavuutta, kun ovat seksikkäämmät kuin huomaamattomat matalammat. Vievät vielä huomion pois pääasiasta ....eli kaula-aukosta. Vitsi vitsi :)

  VastaaPoista
 8. Nudet korkkarit mun mielestä sopivat - peep-toe taas on vähän kyseenalainen (imo). Kunhan nyt katsoo, että ei yhdistä niitä mustiin sukkahousuihin... Mä käytän aika kevyttä meikkiä päivisin - ohut rajaus yläluomessa, vähän nudea luomiväriä, aurinkopuuteri poskipäillä, kulmakarvat siistit, ripsiväriä ja vähän huulikiiltoa (ei mitään wetlook huulia :)). Kaikki erikoiset trendiviritykset jättäisin tässä pois, kuten nyt vaikka sinisen ripsivärin (vaikka makea muuten onkin!)

  VastaaPoista
 9. Niitä määritellään tietyissä asiantuntijatyyppisissä työpaikoissa - näillä työpaikoilla ei tosin ole juuri mitään tekemistä media-alan kanssa. Itsekin olen joskus ollut pankissa töissä - jos ei ollut asiakaskontaktia, pukeutuivat virkailijat aivan miten huvittaa. Ehkä juuri asiakasrajapinnassa asiantuntija-aloilla ollaan siinä pisteessä, kun korkojen sentit määritellään sisäisessä ohjeessa :)

  Ja ei, en taida olla juuri koskaan esitellyt työtyyliäni täällä sen kummemmin - kaikki täällä näkyvät asut ovat mun vapaa-ajan asuja (kuten blogi muutenkin koskee vain sitä!) :)

  VastaaPoista
 10. Kuulostaapa hyvältä - juuri sopivat asialliselta, mutta helpolta! Meidän pukukoodi on "asiallisesti ja tilanteen vaatimalla tavalla" -tyyppinen, mutta koska ei aina tiedä, mikä tilanne mahtaa olla iltapäivällä, käytän kynähameita, kauluspaitoja ja vastaavaa joka päivä. Tätä toki edistää myös se, että kaikki muutkin samassa ja ylemmässä asemassa olevat henkilöt käyttävät pukuja päivittäin. En työskentele lakitoimistossa, mutta vähän samantyyppisellä alalla kuitenkin :)

  VastaaPoista
 11. Informatiivinen ja piristävän erilainen postaus sulta. Muistan joskus vähän päälle parikymppisenä kerran tehneeni tuon shortsivirheen. Oli ihan järkyttävän kuuma päivä ja jostain syystä valitsin päälleni shortsit. Shortsit olivat kyllä sellaiset astetta asiallisemmat ja löysänmalliset ja mulla oli myös pitkä villatakki suojana. Mutta eikös juuri sinä päivänä sattunut kesätyöntekijöiden yhteiskuva. Kyseessä ei ollut mikään tiukkispukukooditoimisto, mutta vähän jälkikäteen harmitti. Ois muuten ihan kiva nähdä myös sun työlookki, vaikka kokisit sen itse tylsäksi. :)
  Itse pyrin tätä nykyä ostamaan Zaran polyestereiden sijaan laadukkaammista materiaaleista tehtyjä paitoja, en siis aivan allekirjoita tuota "kauluspaidat ovat ennen kaikkea kulutustavaraa" -lausetta. Omassa käytössäni toivoisin paitojen kuin paitojen kestävän nyt ainakin viisi vuotta, etenkin klassisesta työpukeutumisesta puhuttaessa.

  VastaaPoista
 12. Hei, osaatko neuvoa mistä Suomessa voi ostaa laadukkaita koruja, jos perinteinen kalevala-kultajousi-akseli kyllästyttää? Lisäksi olen jo viimeiset puolivuotta etsinyt täydellistä, mustaa nahkalaukkua, mutta ei ole vieläkään tärpännyt. Blogissasi oli joitakin vinkkejä ja upeita laukkuja, mutta hinnat ovat minulle tähtitieteellisiä. Osaatko antaa myös pienemmälle budjetille sopivia vinkkejä laukun löytämiseen? Muutamia satoja olen hyvin valmis laukkuun sijoittamaan.

  VastaaPoista
 13. Kiitos tosi hyvästä postauksesta! Toimistopukeutuminen on tosiaan ajoittain haastavaa. Haluaisi ilmaista itseään pukeutumisella, mutta töissä se ei aina ihan onnistu. Onneksi vapaa-ajalla saa sitten valita asunsa vapaammin.

  VastaaPoista
 14. Hyvä postaus! Duunipukeutumista ei ole koskaan liikaa käsitelty blogeissa, ja silti juuri siinä kokee ehkä eniten tuskailuita. Vinkkinä kauluspaitoihin voin antaa hinta-laatusuhteeltaan huikeat Banana Republicin non-iron kauluspaidat: http://bananarepublic.gap.eu/browse/product.do?cid=5039&vid=1&pid=000429795SPR12-485 ja näitä löytyy vähän joka värissä. Ja nettitilaukset hoituu helposti uk:sta. Olisiko mahdollista saada lisää toimistopukeutumista tänne blogiinkin? Päivän toimistoduuniasuja vapaa-ajan asujen rinnalla?

  VastaaPoista
 15. Kiva postaus, ja jännää lukea tällaisesta bisnes-tyylisestä työpukeutumisesta! Ymmärrän, että tietyn tyyppisissä tehtävissä pukeutuminen on tarkkaa ja se edustaa paljolti koko firman imagoa. Itse teen asiantuntijatyötä terveydenhuollossa, ja tapaan jatkuvasti asiakkaita(/potilaita). Mitään työasua ei työssäni kuitenkaan ole, vaan omalla ja hyvin vapaamuotoisella vaatetuksella mennään. Työssäni on pikemminkin tärkeää ettei pukeutumisella määrittelee itseään auktoriteetiksi suhteessa asiakkaaseen, että kohtaaminen olisi mahdollisimman tasa-arvoinen. Jakkupuku ja kauluspaita tuntuisi mun työssä siis tarpeettomalta, ja joissain tilanteissa voisi olla jopa haitallinen. Mun työpukeutumien rakentuu tummansinisten, istuvien farkkujen, mustien korollisten kenkien ja laadukkaiden perusneuleiden varaan. Myös noita "blouse" paitoja käytän jatkuvasti. Aika neutraalilla linjalla siis menen, mutta tämä vastaa pitkälti tyyliäni työn ulkopuolellakin. Tarkkana olen siinä ettei työpukeutumiseeni kuulu paljastavia vaatteita - avarat kaula-aukot, lyhyet hameet ja selvästi läpikuultavat materiaalit jääköön vapaa-ajalle.

  VastaaPoista

Otathan kommentoidessasi huomioon, että kommentteja hyväksytään/ei hyväksytä blogin kirjoittajan harkinnan mukaan.