torstai 14. lokakuuta 2010

if it's a must have, you got to have it

Pohdin tässä Ullan kanssa Jeffrey Campbellin Lita-kenkiä, joita on hypetetty blogeissa niin paljon, ettei siltä voi välttyä. En oikein osannut pukea sanoiksi mitä ajattelen, vaan olen vain todennut, että omaan kaappiini ne eivät tule. Ei ollenkaan sillä, etteivätkö kyseiset popot olisivat hienot, ovathan ne! Aikaisemmin ajattelin itsekin hankkivani ne. Silti - liiallinen näkyvyys tuntuu jotenkin vieneen niistä sen alkuperäisen edgen pois ja niitä yhdistellään ihan mihin vaan.

Hymähtelin jokunen viikko takaperin The Fashion Spotin kirjoituksille siitä, kuinka "eräskin trendi x oli ihana, kunnes bloggaajat pilasivat sen". Miten bloggaajat voivat "pilata" trendin? Trendien leviäminen muotiblogeihin on tavallaan niin itsestäänselvää, että sen mainitseminen on turhaa: muotiblogit reagoivat trendeihin, tietenkin. Muotiblogimaailman ongelmana ehkä onkin se, että samalla kuin jokainen pyrkii toteuttamaan samoja trendejä omalla tyylillään, näille trendeille tulee niin paljon näkyvyyttä, että monia blogeja lukevat ihmiset (tuskinpa meistä kukaan lukee vain yhtä tai kahta?) kyllästyvät näkemään yhtä ja samaa kenkäparia tai jotain muuta samaa tuotetta blogeissa. Eikä kyse ole vain aina tietystä trendistä, vaan blogien kohdalla jopa vain yhdestä hype-tuotteesta, joka ponkaisee jokaiseen blogiin melkein samanaikaisesti.

Näin on käynyt mun kohdalla kyseisten Lita-kenkien kanssa - olen nähnyt niitä liikaa ja tavallaan liian erilaisilla ihmisillä. Kun jostain tulee ns. massaa eli kaikkien - kaikenlaisten ihmisten - käyttämää, ei alkuperäinen mielikuva - se mihin pyritään, mitä pyritään osoittamaan käyttämällä tavaraa, pysy enää samana. Ajatellen nyt vaikka jo melko passe-trendiä, niittejä: voivatko niitit olla enää mikään statement punk/rock-asenteesta, mikäli poninhäntäinen naapurintyttö tuunaa niillä farkkunsa? Koska niin erityyliset ihmiset kuin muotiblogeja pitävätkin, he (me!) ns. massaistavat trendejä nopeammin kuin ne oikeasti liikkuisivat. Blogien nopeuttama trendikierto siis tavallaan hyppää suoraan pienen erikoisryhmän käytöstä suoraan massaan, kun informaation kulku on nopeutunut ja joka ikinen muotibloggaaja kilpailee toisten kanssa haistaakseen ja esitelläkseen trendit ensimmäisenä.

Osittain on tietenkin huvittavaa, että minä, sopuleiden sopuli, joka innostun melkein trendistä kuin trendistä, kyllästyn johonkin ilmiöön ja toiseen taas en. Esimerkiksi Acnen Pistol-bootsit eivät mua ärsytä. Ehkä kyse on siitä, että esimerkiksi Lita-kengät ovat huomiotaherättävät ja Pistolit taas eivät, jolloin yliannostus ensimmäisistä on helpommin saavutettavissa kuin jälkimmäisistä. Toisekseen olisi kai hyvä välillä tehdä reality check blogimaailman ulkopuolelle: jos kävelisin Litat jalassa keskellä Helsinkiä, luulen, ettei vastaan tulisi montaakaan paria samoja kenkiä, vaikka blogittarilla ne tuntuvat olevan jokaisella jalassa. Ties kuinka monen trendin pilaamiseen olen itsekin ollut osallisena :)

Sekavasta tajunnanvirtatekstistäni ei välttämättä saa mitään selvää, mutta selvää sen sijaan on, että Litat eivät enää viehätä - paitsi Carolina Engmanin asussa! ;)

Ajatuksia? Trendeihin kyllästymisiä? Tell me!

kuvat: fashiontoast.com, fashionsquad.com, lookbook, google

54 kommenttia:

 1. Et ole ainoa, jolta tulee niitit korvista ulos. Mulle kävi sanoin myös Alice Dellal-hiusten kanssa. Aluksi sellasta leikkausta todella paljon, mutta kun niitä rupes netissä niin paljon näkymään, niin kylläistyin koko hiusmalliin. Ja hyvä niin, koska nyt olisi ankara hiustenkasvatusoperaatio käynnissä. Huh.

  VastaaPoista
 2. Itseäni ei ole vielä alkanut yksikään muotijuttu oikeastaan ärsyttämään, mutta saman ilmiön oikeastaan voi huomata musiikissa ja joissakin tapahtumissa... Esimerkiksi vaikka Flow festarit, veikkaan että siellä oli ainakin muutama ihminen vain sen takia että oli Flow'ssa, ei musiikin (tai muun ohjelman) takia, vaan koska se on vaan niin siistiä sanoa että oli Flow'ssa. Vuonna 2009 Flow'ssa ei paljoonkaan ollut mun tuttuja, tänä vuonna, ihan liikaa... Tosiaan itse tutustuin tohon tapahtumaan vasta 2008, mutta en silloin päässy paikalle (olin vasta täyttänyt 17 niin ikä ei riittänyt :D) vaikka kovasti halusin (esiintymässä oli CSS, Cut Copy, Sebastian Tellier, The Roots jne.).
  Lahdessa pyörivälle klubille Roundeille on käynyt vähän samalla tavalla, olin joskus ekaa kertaa siellä 1,5 vuotta sitten ja mentiin sinne kiinnostavan esiintyjän takia, nykyään siellä käy kaikki lahtelaiset koska "ne on roundit". Oon kuullut niin ihmeellisten ihmisten suusta ton perustelun miks ne on menossa kyseiselle klubille että on käynyt ärsyttämään tää ilmiö :-D Sitten kuulee myöhemmin valituksia kun dj ei soita jotain NRJ top 10-listan ykköstä kun menee pyytämään...
  Ja toi tietynlaisen musiikin kuuntelu tuntuu olevan nyt muotia. Tai ehkä tässä on vaan käynyt niin, että oon tosiaan löytänyt noi bändit "aikasessa vaiheessa" ja nyt niistä on tulossa "isoja nimiä" ja sellasta musiikkia jota "kaikki" kuuntelee?

  Höh tulipa tästä sekava ja kuulostaa ihan kauheelta valitukselta... Toivottavasti sai jotain selvää :-D

  VastaaPoista
 3. I totally agree! some trends, often becomes "overviewed", especially if the stuff we're talking about is very "important". Infact, as you said, the pistols are overview too, but since they're a more classical stuff, they pass unnoticed.

  VastaaPoista
 4. Ei tää ollut niin sekava, puet kyllä ajatuksesi hyvin sanoiksi. Toivoisin osaavani saman, koska tällaiset asiat pyörivät mielessäni usein. Vaikka seuraan muotia&trendejä (sekin on 1 juttu, en tykkää sekoittaa näitä termejä) todella hartaasti, niin jotkut ilmiöt vain oksettavat. Mutta ei sekään oikeestaan liity tähän..en siis todellakaan tiedä mitä haluaisin sanoa :D Eiku joo, luen yhtä blogia..sun blogia (varmaan siksi, että sulta en tarvii hakea inspiraatiota, vaan huomaan, että poimit aika usein catwalkeilta/trendeistä samat jutut joita oon ite katellut, ja se on mielenkiintoista). Muita arvostettuja, ja ruotsalaisia klassikoita tms käyn aina silloin tällöin kattomassa, jos haluan inspiraatiota. Ja se on tavallaan pelastus kaikelta yliannostukselta, koska muotitietoisuuteni tulee silloin lehdistä ja muotinäytöksistä, ja nettikaupoista. Lita on hyvä esimerkki.. Halusin rehellisesti Litat _oman makuni_ takia (ei oo pitkä aika sitte ku laitoin ne blogiini), koska näin ne vain ja ainostaan nettikaupassa, joka möi JC-kenkiä, ja en tiennyt niitten statusta 'must-have-kenkinä'. Ja joo, jos olisin seurannut monta blogia, ja nähnyt ne kaikilla, en ehkä olisi tykännyt enää. Ja niin nyt kävi, näin ton sun kollaasin, ja hyi, en halua enää. Kuitenkin hassua, että luotan omaan makuuni, mutta kuitenkin tietty yliannostus aiheuttaa pahaa oloa..? Reaktioni haluaisin osata selittää.

  Oon tosi huono pukemaan tätä ajatusta sanoiksi..paitsi jollain tätä textiä on kommentoitava :D Tyhmää syyttää muotiblogeja trendin pilaamisesta, oravanpyörät ja kiertokulku on luonnolinen ilmiö, ja jokainen haukkaa siitä niin ison osan kuin haluaa. "Jos muoti-ilmiöt oksettaa, älä seuraa niitä." Tottakai ongelma voi olla sellanen just, että pohja putoaa pois, niinkuin toi punkkari-naapurintyttö-juttu..

  Äh, palailen kommentoimaan myöhemmin, jos saan ajatukseni kasattua..

  VastaaPoista
 5. Välillä tuntuu ihmisiltä unohtuneen, että tyylien kopioiminen ja leviäminen on ollut olemassa jo kauan ennen muotiblogeja. Lehtien sivuilta, tv-sarjoista ja muiden päältä bongattiin kivoja juttuja, joista osasta väistämättä tuli massatrendejä.

  Pitää myös muistaa, että näin teknologian aikakautena trendit, joista tiesivät aiemmin vain pienet ug-piirit, leviävät salamavauhtia netissä. Saa olla aika taitava, jos tästä huolimatta onnistuu luomaan täysin omaleimaisen tyylin.

  VastaaPoista
 6. Ei kyse olekaan siitä, etteikö niin olisi ennenkin käynyt, ns. prosessi on vain nopeutunut todella paljon blogien vuoksi. Plus sanottua myös, että blogeissa vielä yleensä nostetaan esiin hyvin usein vain yksi hype-tuote, joka sitten on kaikkien päällä, joka tulee nopeasti massatrendiksi.

  VastaaPoista
 7. Multa tulee paljonkin kaikkea korvista ulos, mm. kaikki revitty, ketjut, liialliset rockvibat ja lalala... oikeastaan kaikki, mikä oli muodissa 1-2 vuotta sitten :D eli myös ne dellal-hiukset :D

  VastaaPoista
 8. Ei, ymmärrän hyvin! Flow on kyllä vähän alkanut ärsyttää - siitä on lähtenyt sellaisen ns. ug-festarin tunnelma kokonaan, nykyään homma menee aina vaan enemmän siihen kaljanjuonnin maksimoimisen mahdollistamiseen ja kaupallisten esiintyjien haalimiseen. Siellähän se raha piilee, mutta alkuperäisestä näkökulmasta juttu on menossa enemmän ja enemmän pilalle... Alkaahan se ärsyttää, kun ns. väärä porukka tulee omiin juttuihin ;)

  VastaaPoista
 9. Tällä hetkellä juttu, mihin on totaalisesti mennyt maku on massatrendeistä aviator-takit. Tökkii ja pahasti. Alkoi jopa pikkusen naurattamaan kun sitä H&M:n versiota ilmestyi vähän liiankin tiuhaan tahtiin blogeihin, lopulta takki alkoi ärsyttämään vaikken ole nähnyt sitä kovin monessa "päivän asussa". Jään miettimään, että hankittiinko kyseinen vaate kaappiin vain koska se on tämän hetken IT-juttu? Ihailin kyllä aluksi sitä lindexin versiota mutten koskaan tuntenut takkia omakseni/palavaa tarvetta saada sitä.

  VastaaPoista
 10. I don't really like this kind of shoes!

  VastaaPoista
 11. Älyttömän fiksu kirjoitus! Ja sana on hallussa:) Mua noi Litat ei jostain syystä oo viehättänyt oikeen ikinä.. luulen kyllä että pelkästään "massaistaminen" ei oo vaikuttanut asiaan vaan tuo itse kenkä. Hieman liian jykevän massiivinen ehkäpä? Toisaalta tuossa Rumin kuvassa esim. vaaleana mokkana toimii..

  VastaaPoista
 12. Mä en ole edes tiennyt moisista kengistä, taidan lukea aika vähän blogeja, tulee seurattua vaan joitakin suosikeita. Tietysti tällaiselle tätsylle noi oliskin vähän liikaa, mutta oli virkistävä huomata, etten ole törmännytkään niihin :))

  Itse rakastan muotia ja minusta on kiva olla sekä muodikas, että tyylikäs. Muodikkuudessa ei ole mitään huonoa, mutta sitä pitäisi osata soveltaa omaan tyyliin sopivaksi. Ymmärrän nuorempia jotka vasta etsivät omaa perusjuttuaan, meille vanhemmille on paljon helpompaa poimia joitakin asioita ja linjoja omaa tyyliä ajankohtaistamaan.

  Toisaalta sanoit hyvin, kuinka monella nuo popot tulevat vastaan Suomessa?! Blogeja lukee paljon ihmisiä, mutta kuitenkin todella vähän oikeassa elämässä. Katukuvassa näkyy ihan hirmuisen paljon väkeä vaatteissa, jotka olivat muotia niin kauan sitten, että ne alkaisivat olla oikeilla tyypeillä jälleen muodikkaita.

  Mutta mitä jos kaikki pukeutuisivat vaan ihan älyttömän klassisesti, ei olisi villityksiä - se olisi todella puuduttavaa. Villityksiin kannattaa siis osallistua silloin kun pitää asiasta oikeasti ja kun se tukee omaa perustyyliä. Eikä saa liikaa miettiä onko jollain toisella sama juttu, huithait mitä väliä.

  VastaaPoista
 13. That's true! I cannot really define any common annoying things among stuff I get bored with, but there must be something... One thing I got bored with was those Miumiu clogs last summer :(

  VastaaPoista
 14. Totta, jos lukisi enemmän lehtiä ja jättäisi blogit rauhaan, niin ehkä ei tulisi näitä tuskastumisen hetkiä! :) En itsekään hyppää ihan kaikkeen mukaan - nimimerkillä vyölaukut jätän rauhaan :D

  Apua! En tarkoittanut mitenkään pyörtää ostopäätöstäsi! :o Itse paljon blogeja seuraavana nään aika nopeasti jutut, jotka ovat kaikkialla tai joita hypetetään ns. vähän liikaa - tiedä sitten, onko se huono juttu vai hyvä. Tavallaan tyhmäähän se on multa jättää nuo kivat kengät ostamatta vaan sen takia, että hype blogeissa tulee korvista ulos... Trendien pilaamisesta muotibloggaajia syyttelivät TFS:n jäsenet, itse taas olen vähän sitä mieltä, että "better get used to it" :D

  VastaaPoista
 15. Mä olen taas aivan ihastunut noihin kenkiin! Just muutama päivä postasin ne StyleLovingiinkin. :)

  VastaaPoista
 16. Toisaalta, vaikka joku asia nousisikin massamuodiksi, kuten esimerkiksi niitit niin kyllä niiden käyttötyyli on aina aika erilainen muotiteinarilla ja true-punkkarilla. En usko, että kiljua juova mohikaanitukka välittää (tai edes kykenee havaitsemaan :D )siitä, että teini ostaa GT:stä niittejä ja käyttää niitä hetken leggarien kaverina. Se statement tulee koko asenteesta ja kaikesta muusta, ei pelkästään yksittäisestä elementistä. Ja väliäkö hällä jos pitää jostain joka on tällä hetkellä muodissa. Kohta se ei enää ole mutta sitä voi silti rakastaa. Niinkuin nyt vaikka pilottitakkeja.

  VastaaPoista
 17. Niin, no tarkoitin oikeastaan niiden ns. fashionistojen tyyliin tuomaa rock-punk-asenne-maustetta (mikä sanahirviö :D), jossa ei tavallaan ole tarkoitettukaan esim. punkkariutta elämäntapana. Eli Ginaniittien ostaminen tavallaan vie niiden alkuperäistä kokeilevuutta pois :)

  VastaaPoista
 18. Mä taas en ole koskaan välittänyt siitä, että onko muilla sama vaate päällä kuin mulla ja kuinka massajuttu jokin käyttämäni juttu on. Siksipä en ole omalla kohdalla kyllästynyt vaatteisiini, joita näkyy muissakin blogeissa paljon (kuten vaikka se viime kesän H&M:n Carden Collection vesivärimekko isoilla hihoilla).

  VastaaPoista
 19. Se, että teitä alkaa ällöttää joku trendi (johon siis olette alunperin itsekin tykästyneet) kun näette sitä riittävästi muiden käyttämänä, johtuu tod.näk. siitä, että kuvittelette olevanne niin hirveän erikoisia ja omalaatuisia pukeutujia että teidän egot eivät salli tällaisten jo "massaksi" muuttuneiden trendien käyttämistä. Poikkeuksena tietysti trendit jotka (kuten Aurora itsekin sanoi) eivät ole niin huomiota herättäviä (ja näin ollen muiden on ehkä vaikeampi rekisteröidä niiden olevan "massaa") kuin esim. nämä kyseiset Litat.

  VastaaPoista
 20. Ajatuksia? voi mistä aloittaisin... :)

  On pakko tarttua kommentissasi mainitsemiisi miu miu clogseihin (jotka saavat samalla toimia esimerkkinä trendien suhteellisuudesta Suomessa): nehän oli viime kesänä kuuminta hottia ja melkein joka blogissa oli kuvia niistä. Mutta mutta, kuinka monet vastaavat kengät näin viime kesänä? Ehkä kahdet? Ja asun kuitenkin niinkin keskeisellä/trendikkäällä alueella kuin Punavuori.

  Sama ilmiö on havaittavissa mielestäni kaikkien muidenkin "megatrendien" kohdalla: blogit pursuilevat niitä, mutta katukuvassa näkyy vain gina tricotin peruneuleita ja legginsejä. Blogit (varsinkin idiedays-blogit) antavat mielestäni aivan todellisuudesta poikkeavan kuvan suomalaisten trenditietoisuudesta ja pukeutumisesta: oikeasti(?) trendikkäitä ihmisiä on kaduilla vain kourallinen, eikä suurin osa ihmisistä huomaa näiden edelläkävijöiden (kuten sinä) trendikkyyttä millään muotoa. Ehkä pitävät jopa vähän kummallisina. :D

  Ainoa pukeutumisen blogisuosikki, jota kaduilla näkee paljon, on pistolit, ja sekin johtuu mielestäni lähinnä siitä, että ne ovat loppujen lopuksi hemmetin tavalliset. :)

  VastaaPoista
 21. Viittasin te-muodolla sun lisäksi Christan kommenttiin, anteeksi epäselkeys.

  VastaaPoista
 22. Asun yhdessä Suomen suurimmista kaupungeista, enkä ole kertaakaan törmännyt Pistoleihin. Loppujen lopuksi todella harva lukee muotiblogeja, esim. lukioikäisitä oppilaistani ei vielä kukaan ole tunnustanut seuraavansa mitään blogeja. Ehkä teistä samoissa piireissä liikkuvista bloggareista tuntuu, että kaikilla on ne tietyt must have -kengät, mutta katukuvassa niitä ei todellakaan huomaa. Itse saapastelin tänään Hunter-kumppareissani ja mietin, että oppilaani varmasti ihmettelevät, miksi olen vetänyt dorkat Nokia-saappaat jalkaani. ;)

  VastaaPoista
 23. Piti ottaa iso läppäri mukaan metromatkalle, että pääsen seuraamaan tätä keskustelua :D Rakastan näitä muotikuulttuurin pohdiskeluja. En vain nyt kerkeä kommentoimaan sen enempää, ku et vaikuttanut ostopäätökseen, olin siis noiden ja Brisbane:ien (?) välissä, ja tykkäsin enemmän Brisbaneista.. ja se päätös johtui kyllä sun blogista, siinä se toimi inspiksenä, tulin, näin, rakastuin..ensi silmäyksellä, ja pistin tilauksen netistä :) En ukso, että se oli sopulipäätös, vain näin tyyliini sopivat kengät...
  Haluaisin lukea ton textin johon viittasit, mutta ei löydy..linkki?

  VastaaPoista
 24. Hyvä postaus! Tosin niiteistä; burberry prorsumin fw/10 LOVE

  VastaaPoista
 25. ahhh loistava puheenaihe!!

  täytyy myöntää, että itse olen kyllästynyt ja jopa ärsyyntynyt monenmoneen muotijuttuun, kun ne on otettu blogeissa samaan aikaan käyttöön. puukengät alkoivat hyppiä silmille joka blogissa, niitticlutchit (HYI!!), ja nyt aviator-takit...

  tietenkin ymmärrän blogien perusidean; niitä pitävät muodista kiinnostuneet ihmiset jotka menevät helposti trendeihin mukaan. ehkä liiankin helposti? Tietenkin joskus muotijutut kolahtavat niin täysillä, että kyseinen juttu on PAKKO saada. mutta monesti tuntuu, että kyse on enemmänkin monien bloggaajien muotiorjuudesta, ei niinkään mieltymyksestä vaatetta/asustetta kohtaan.

  Viimeaikoina meininki on ollut vähän sellaista, että tyyliin jos et omista aviator-takkia, et tiedä muodista mitään. kaikki ostavat pikapikaa omansa ja näyttävät sitten blogissaan todistekuvan: minullakin on nyt tällainen, katso; olen muodikas. ei haittaa vaikka se on Hm:n lastenosastolta eikä se sovi omaan tyyliin, se on silti muotia ja muoti jos mikä on coolia. itse ihastuin ideaan aviatorista heti mulberryn malliston nähtyäni monta kuukautta sitten, mutta nyt koko trendi ällöttää. miksi haluaisin saman takin kuin 10000 muullakin?

  toisaalta totta on myös se, etteivät kaikki lue blogeja. katukuvassa ei todellakaan näy kaikkea, mitä blogeissa - thank god. mutta silti. monen vaatteen lisäksi myös moneen bloggaajaan on mennyt maku, kun olen huomannut pitemällä aikavälillä että kyseinen henkilö tarttuu _joka ikiseen_ vastaantulevaan muotijuttuun, ja välittyy fiilis, että ainut syy hankintaan on muodikkuus. tähän porukkaan et sinä Aurora kuulu, oma blogisi on yksi ainoista suomalaisista mistä oikeastaan pidän. toki ostat muotiin tulevia juttuja, mutta oma tyylisi on tarpeeksi vahva siihen ja lisäksi oikeasti seuraat muotia, siis muualta kuin hm kuvastoista :D

  voi kumpa bloggaajat tajuaisivat, että on paljon muodikkaampaa olla ottamatta jokaista trendiä omakseen, kuin haalia ympärilleen kaikkea "muodikasta". en edes kehtaisi blogata samoista tuotteista kun kaikki muutkin. persoonallisuus ja omat ideat kunniaan!

  VastaaPoista
 26. täytyy vielä korjata ajatusvirhe, eli tietenkin Burberryn näytökseen piti viitata eikä mulberryn ;)

  VastaaPoista
 27. Ilmaisin itteni vahingossa liian voimakkaasti sanoessani hyi, meinasin vain, että valitsin oikein, koska jos noi Litat yleistyy tota vauhtia, silmäni tottuu luultavasti liikaa, ja kyllästyn, sen verran blogeja seuraan kuitenkin. Brisbanea en ole nähnyt nyt..muuta kuin Auroralla :)

  Mietin itekki tota, että mikäköhän liiallisuudessa ärsyttää, koska ego-juttu ei mun kohdalla ainakaan pidä paikkaansa :D Mutta silmä tottuu, ja mielenkiinto lopahtaa..? Ehkä se on suhtautumisesta muotiin? Se miten sitä katselee..? Mielenkiinto on ehkä sellainen 'easy come, easy go'-juttu joillakin? :o

  VastaaPoista
 28. Uuu I didn't like it :P Yleensä BP on ollut ihan kingi, nyt jotenkin... hmm.

  VastaaPoista
 29. Brisbanet on ihanat! Eikä yhtään niin jokapuolella nähdyt :) Luin ton TFS:n foorumilta, olisko jostain "Trends you've got bored to" tai jotain :) Herkullista keskustelua sielläkin!

  VastaaPoista
 30. I kind of do, but I feel like they're overhyped right now... :P

  VastaaPoista
 31. Ymmärrän hyvin :) Trendien ideahan tavallaan on se, että saadaan ihmiset haluamaan juuri samaa/vastaavaa tuotetta, mikä on se it-juttu juuri nyt. Kummallista kyllä, mikäli sitä ei sitten oikeasti pidetä, vaan hankitaan vain kaappiin todistamaan, että "olen muodikas". Suosittelen kyllä sitä Lindexin version hankintaa, se on superlämmin ja itte oon tykännyt tosi paljon!

  VastaaPoista
 32. Kiitos paljon! :) Toi on todella massiivinen, ja yhdistelyssä pitäisi mun mielestä varoa sitä: esimerkiksi tuo Blonde Saladin yhdistelmä ei mielestäni toimi, koska se saa vain jalkaterät näyttämään jätti-isoilta, kun muuten vaateparsi on melkoisen slimmi.

  VastaaPoista
 33. Haha, tai sitten mä luen liikaa blogeja ;) Mun mielestä muodikkuus on tosiaan eri asia kuin tyylikkyys, sillä voi olla tosiaan muodikas olematta tyylikäs - ajatellen vaikka sitä, että katsomatta kriittisesti peiliin lättää päälleen kaiken, mikä vaan on muotia. Ei toimi noin. Toivoisin itse, että tästä kun vanhenen jatkuvasti, pystyisin erottelemaan entistä helpommin ne omat jutut uusista trendeistä ja kehittämään entistä enemmän sitä omaa tyyliäni - tällä hetkellä kuitenkin vielä ihastun nopeasti trendeihin ja haluan kokeilla kaikkea riippumatta siitä, ovatko ne lopuksi sitä ominta juttua kuitenkaan.

  Oikeassa olet; jos kaikki pukeutuisivat vain klassisesti, ei tyylikkyys olisi enää inspiroivaa. Katukuvan värikkyys kunniaan! ;)

  VastaaPoista
 34. En tarkoita, että välittäisin asiasta sinällään tarkoituksella: joihinkin asioihin vain tuntuu väsyvän heti, jolloin mielenkiinto tavallaan itsestään lakkaa :) Tätä on jotenkin niin vaikea muotoilla sanoiksi! :D

  VastaaPoista
 35. Minä seuraan trendejä vain pysyäkseni niistä kaukana. Tiedän, että kun muotiblogit x, y, z ja å ovat esitelleet omat sovelluksensa trendistä, jo huomenna ne samat yläasteikäiset, joiden joka-aamuiseen rutiiniin kuuluu polvikumarrukset GT:n suuntaan, ovat omaksuneet sen jutun, mitä olin jo tottunut pitämään omanani. Sen jutun, jonka vuoksi minua on tähän asti katsottu vinosti.

  Uskon, että muotiblogit vaikuttavat trendeihin vain nopeuttamalla niiden leviämistä. Ujon pienen tytön on hyvin vaikea omaksua mitään suoraan runwaylta, mutta kun espoolainen trendsetter on jo silotellut trendeistä epäkäytännöllisimmän särmän, niihin on niin kovin paljon helpompi tarttua.

  VastaaPoista
 36. Sehän se on - jotenkin bloggaajana väistämättä uppoutuu osaksi tähän rinnakkaistodellisuuteen, ja silloin esim. 3 saksalaisen bloggaajan kengät alkavat tuntua siltä, kuin omilla naapureilla olisi kaikilla ne samat. Tavallaan pidän blogeissa juuri siitä (varsinkin ennen kuin aloitin itse bloggaamisen), että ihmiset hyppäävät ennakkoluulottomasti jokaiseen trendipiikkiin mukaan - se on jotain sellaista, jota kaduilla ei (ehkä harmittavasti, ehkä onneksi) näe. Se tekeekin blogeista mielenkiintoista hömppää, joskin kadulla välillä katsotaan oudosti. :) Pistolit ovat kyllä tavalliset, mutta ah niin ihanat (ja oikeasti käytännölliset ;)).

  VastaaPoista
 37. Oho! :D Mä oon taas esim. Turusta kuullut, että jopa yläasteikäiset seuraavat blogeja silmä kovana, mutta tietenkin se ihan riippuu porukasta ja kaupungista :) Pieni piiri pyörii bloggaripiireissä ja muutenkin muotipiireissä - ja kuten ylempänä totesin, aiheuttaa suuri muotiblogien kuluttaminenkin sen harhan, että melkoisen supertrendikkäätkin jutut alkavat tuntua massalta, vaikka todellinen massamuoti leggingseineen ja ruutupaitoineen on jotain aivan muuta :)

  VastaaPoista
 38. Aikamoisen keskustelun osasit avata! :D Muuten taisin löytää ton foorumin "Trends You Are Sick Of #2" (varmaan on olemassa vol.1 myös), mutta en aio lukea 66 sivua, joten olkoon. Mua vain kismittää, että bloggaajia syytetään, ei kenenkään tartte niitä lukea, ja se muoti kiertää kuitenkin, joko nopsaa tai hitaasti. Ajattelen vähän näin: "ken ongelman huomaa, sillä ongelma on".. Ja tiedän sen itessäni myös. Joku ilmiö ei nyt hirveesti miellytä..ehkä jopa vähän kulttuurirasismin takia (nobody's perfect, oon kyllä yleensä suvaitsevainen ja herttainen ihana)..mutta minuahan se haittaa, enkä syytä siitä ketään. Ilmiöt on kuitenkin mielenkiintoisia, jopa ne, joita ei adaptoi. Esim. tykkään seurailla miten teineillä on usein etuhiukset laitettu tosi isosti, vähän ysärityyliin :D Syvä sivujakaus ja pullollinen lakkaa :D Se on joku valtava trendi nyt ollut jonkin aikaa..

  VastaaPoista
 39. Hyvä kirjoitus ja mielenkiintoista keskustelua. - Paras pointtisi oli mielestäni se, että kun menee tuonne ihmisvilinään esimerkiksi Hesan keskustaan, niin kuinka paljon muotiblogeissa hehkutettua trendiä näkee. Vähän.

  VastaaPoista
 40. Todella hyvin kirjoitettu juttu.
  Itselläni on Litat ja pähkäilin aikoinani saman ajatuksen kanssa kun niitä olin hankkimassa...

  VastaaPoista
 41. Pakko lisätä,että itse pidän blondesaladin Lita yhdistelmästä. Jotenkin tykkään tuollaisesta kenkien korostamisesta..

  VastaaPoista
 42. haa! kerranki jaksoin lukee koko keskustelun alusta loppuu ja vaivaannuin jopa kommentoimaa (todella harvinaista). mulla on nimittäin ollut samoja ongelmii viimeisen vuoden verran, eli niin kauan kuin olen seurannut muotiblogeja. mun tyyli eroaa hyvin paljon sun tyylistä mutta on hyvin edustettuna bittiavaruudessa, nimittäin pukeudun samalla lailla kuin bloggaajamiehet! tuukka13 on hyvä esimerkki mun tyylistä. ja äske luin köpiksen streetstylea, lopputuloksena se, että näytän average country-metsuri-vaeltaja-marlboroclassics-selvagefarkut -MIEHELTÄ ilman fixiä. omaan silmääni sattuu merimiespipot, hölmöt hipsterisilmälasit, parkatakit, nalkasalkkumaiset laukut, sekä ruutupaidat. käytän kuitenkin (ei kerrota kellekään :D). kyllästymiseen asti oon niitä nähnyt KAIKKIALLA. syynä tähän ärsytykseen taitaa olla se, että joskus oli erilainen jos käytti isoja silmälaseja tai vaelluskenkien näköisiä maihareita, nykyään päinvastoin. myönnän, että haluaisin erottua pukeutumisella, sen takii trendejä seurataankin; että löytäis jonkin "jutun", jota muilla ei vielä ole. minä en ainakaan seuraa muotia näyttääkseni tismalleen samalta kuin kaikki muutkin (miehet, ??) muotiblogit ja katumuotisivustot ovat onneks vieläkin marginaalisia esimerkiksi, krhm, meidän teekkareiden joukossa, joten valitsemalla seurani oikein ja asumalla tanpereella voin vieläkin näyttää "erilaiselta" ja "trendikkäältä" koska, onnekseni, kaveripiiristäni blogeja lukee vain yksi ainoa henkilö.

  VastaaPoista
 43. I totally adore these boots!!!!! :)

  VastaaPoista
 44. Haaa. Sä oot just niitä tuubitoppimimmejä, jotka on muuttanut Roundit siksi teinidiskoksi mikä se nykyään on. Eikä siellä saa valokuvata, se on jonkun tietyn ihmisen illan duuni.

  VastaaPoista
 45. "voivatko niitit olla enää mikään statement punk/rock-asenteesta, mikäli poninhäntäinen naapurintyttö tuunaa niillä farkkunsa". Itseäni henkilökohtaisesti ärsyttää nimenomaan se, että joku alakulttuuri mainstreamataan, vaikka hyvin loogistahan se on, alakulttuureista melko moni mielenkiintoinen ilmiö tuleekin pinnalle niin kulttuurin kuin muodin saralla. Mutta se, että joka muotilehdestä saa lukea esim. rockabilly-tyylistä, saa itsessäni aikaan sen, etten halua lukea kyseistä juttua. Tunne on vähän myötähäpeän kaltainen, muttei vastaa täysin sitäkään :) Tulee ennen kaikkea olo, että joku astuu ns. "omalle reviirille" ja vie minun tyylin (siis OMG!). Hyvänä esimerkkinä on The Baseballs, joka on naurettavaa paskaa, mutta uppoaa ilmeisesti massaan aika hyvin. Miljoona parempaa rockabilly-bändiä (tai no en menis Baseballsia ihan rockabillyksi sanomaan) on olemassa, mutta vaivautuuko ihmiset ottamaan selvää. Helpompaa on ottaa vastaan se valmiiksi pureskeltu.
  Lopulta onneksi trendit ovat ohimeneviä ja se, joka edustaa jotain alakulttuuria, pysyy sellaisena trendeistä välittämättä. Punkkari pitää niittinsä ja skini Dr. Martensinsa.

  VastaaPoista
 46. oi oi, tulee mieleen kun väkisin ostin itselleni pari vuotta sitten h&m:ltä vetoketjumekon, koska "kaikilla on tää". mekko oli vielä pari kokoa liian iso, kun en löytänyt normaalia kokoani, eikä ees istunut hyvin vaan vetoketju jäi pömpöttämään mahan kohdalle typerästi. silti se rätti oli elämän ja kuoleman kysymys. muotiblogit aivopesi hankkimaan sellaista kamaa, joka tosiasiassa vaan jäi kaapin perälle pölyttymään.

  hyvä pointti siitäkin, että trendi, joka blogeissa on pinnalla, ei kauhean useasti katukuvasta välity. tai sitten asun tyylittömien ihmisten seassa tai en vaan osaa pitää silmiäni kadulla.... ihmiset, missä te käytätte niitä vaatteitanne, mitä blogeissa esittelette? kotona sen aikaa, että ehditte poseerata seinää vasten?

  noi on kyllä komeat kengät, sääli, etteivät saa paikkaa vaatekaapistasi. toisaalta uskon että tuut löytämään vähintään kymmenet kengät, jotka näyttää paremmalta ja on uniikimmat, sellaiset, että vain sä saat ne komeasti yhdistettyä

  VastaaPoista
 47. I love these boots! I think I'll buy them soon!

  www.abitoffashion.com

  VastaaPoista
 48. Ehkä paras lukemani juttu blogeissa!! Useimmiten mä vaan katon kuvat ja siinä se, mutta tässä oli aihe!

  VastaaPoista
 49. Täytyy kyllä sanoa että graffiti-kynsilakat...

  VastaaPoista
 50. I have no idea what it says in this post, but i just have to say that i LOVE the lita-shoe. i assume you do to?

  VastaaPoista
 51. Pakko kommentoida että kyllä luen vain yhtä blogia- tätä blogia. Joskus harvoin vilkaisen ystäväni blogia, mutta periaatteessa ei tarvitse muita lukea. Tämä riittää niin hyvin :)

  VastaaPoista
 52. Aah, vihdoinkin ko. asiasta jossakin blogissa avaus, hieman jo odotellutkin...Pari vuotta muotiblogeja aktiivisesti luettuani, olen vihdoinkin ajatellut pitää taukoa. Yhä useampi blogi on sisällöltään ja muotianniltaan alkaneet lähentyä toisiaan, ja se ärsyttää - ei minua kiinnosta tuijottaa samaa tyyliä, samaa tapaa pukea vaatteet joka blogissa, puhumattakaan SAMOISTA TUOTTEISTA. mutta naiiviahan olisi olettaa, etteikö niin olisi, jokainen edes vähän sosiologiaa lukenut tietää varmasti Simmelin trickle down-termin. muutenkin tuo tiettyjen it-tuotteiden leviäminen on normaalia: täytyy olla joku merkki, "symboli", joka yhdistää fashionistat ja samalla erottaa pienen ryhmän massataviksista - ainut vain, että kliseisesti yksilöllisyys massaistuu. Kyse ei ole mielestäni niinkään siitä erityisestä vaatteesta tai esineestä, vain ilmiöstä, että hallitsee jonkun tavan tai tiedon, jonka avulla kykenee luomaan sen individuaalisuuden statuksen. Tietyn esineen omistaminen tuo valtaa muodin piirissä. Joidenkin tuotteiden leviämisen saattaa selittää lisäksi sekin asia, että vähemmän tunnetuilla blogeilla on oma lukijakuntansa, joissa on helpompi olla juuri se uusimpien trendien pioneeri.

  Toinen syy mahdolliseen lukutaukoon on myös asia, josta on mielestäni keskusteltu aivan liian vähän: blogien voima saada haluamaan tiettyjä asioita. Blogit luo hetkessä tarpeita, _pitää saada_ ajatuksia - etenkin jos on niin helposti vietävissä, kuten esimerkiksi itse. Enkä kestä sitä, että kauppojen varastot eivät kestä blogimenossa mukana ps. miten aina joku kerkeää viemään ne doublesormukset sieltä hemmetin jc:stä...

  Tosin huvittava puoli koko ilmiössä on niin kutsutun veblen-efektin ilmentyminen: asia, joka yleisessä näkemyksessä ei mielletä hienoksi ja haluttavaksi, muuttuu sellaiseksi oikeiden ihmisten käytettyä niitä. Toisinaan tämä ajaa ihmiset pukeutumaan hassusti, tarkoitan siis tavalla, joka ihmisen persoonaan tai kroppaan ei yksinkertaisesti istu. Yksittäisistä esimerkeistä tulee nopeasti mieleen aleksander mcqueenin kummalliset kengät: sillä aikaa, kun koko muotimaailma ylisti miehen innovatiivisuutta, itselläni pyöri mielessä vain yksi kysymys WTF were you thinking?

  VastaaPoista

Otathan kommentoidessasi huomioon, että kommentteja hyväksytään/ei hyväksytä blogin kirjoittajan harkinnan mukaan.