tiistai 31. elokuuta 2010

Suomalaiset suunnittelijat: Mika PiirainenEräänä kesäpäivänä pääsin seuraamaan Daniela Talvitien Fashion Photo Helsinki -projektin kuvauksia Kasvitieteelliseen puutarhaan. Kuvattavana oli Mika Piiraisen, yhden Marimekon tunnetuimman suunnittelijan, mekkoja. Mika Piiraisen Marimekko-ura alkoi vuonna 1994, kun hän valmistui Lahden muotoiluinstituutista. Hänen lopputyönsä, nimeltään The Milkmaid, päätyi Marimekon kokoelmaan ja vei suunnittelijan mukanaan Marimekolle. Muotimaailman päälaelleen kääntyneet vuodenajat pitävät suunnittelijan kiireisenä: tällä hetkellä hän valmistelee kesän 2011 kokoelmia ja aloittelee jo suunnittelemaan 2011 syksyn mallistoja. Myös Marimekon juhlavuosi ensi vuonna (pyöreät 60 vuotta!) tuo ekstrasäväyksen tuleviin mallistoihin.

Katsellessani mallin valmistamista kuvaukseen silmäilen kuvauksien varsinaisia päätähtiä, eli mekkoja. Mekot puhuttelevat linjakkuudellaan ja minimalistisella tyylillään. Henkareissa roikkuu mustavalkoisia, kiehtovan näköisiä mekkoja. Syksyn mallistoon kuuluu pientä pilkkua, suurempaa ellipsikuviota (Kaarina Kellomäen ”Linssi”) ja Maija Isolan Kaivo-kuosia, joka on modernisoitu innovatiivisen, uuden leikkauksen kautta.


”Talveksi suunnittelin sarjan pliseerattuja juhlavaatteita Mari-tytölle. Käytin näissä asuissa Kaarina Kellomäen Linssi-kuosia, jossa on ovaalinmuotoinen pallo. Kuvio tulee esiin vaatteissani uudenlaisen geometrisen rytmin luoden.”


”Syksyn kokoelmassani käytin myös Maija Isolan graafista Kaivo-kuosia, joka saa puolestaan uuden ilmeen mielenkiintoisella tavalla leikattuna”

”Minimalistisuus ja selkeälinjaisuus ovat olleet suunnitteluni lähtökohtia jo alusta alkaen ja ajan myötä näiden merkitys suunnittelussani on vain vahvistunut”, kertoo Mika Piirainen. Kokonaisuudessaan suunnittelutyössä Marimekolla häntä inspiroivat erilaiset kuviot – niistä löytyvät muodot vaatteisiin.Räpsin kuvia Piiraisen mekkoa kantavasta, ilmapallojen kanssa keikailevasta mallista ja mietin, mitä suunnittelija itse ajattelee Talvitien työstä. Piirainen on tutustunut Talvitiehen juurikin tämän projektin kautta. ”Daniela on upeasti vanginnut kuviinsa eri tunnelmia suunnittelijoiden töistä”, Piirainen kehuu. Hänestä Talvitien työ on erityisen hienoa yhden naisen projektiksi.

Mielenkiinnosta kysyin vielä, josko näinkin tunnettu suunnittelija lukee muotiblogeja. Hän myöntää lukevansa tunnettua katumuotiblogia The Sartorialistia. Lisäksi sisustuksen puolelta häntä inspiroi theselby.com.

Näistä, kuten muistakin juttusarjan kuvauksista niitä varsinaisia otoksia voi käydä katsomassa Daniela Talvitien Fashion Photo Helsinki -näyttelyssä Designmuseossa (Korkeavuorenkatu 23), jossa näyttely avattiin 27.08. ja on avoinna yleisölle 19.9. asti!

17 kommenttia:

 1. Mallin nimi on Sarianne, Paparazzin malli, jos kiinnostaa tietää:-)

  VastaaPoista
 2. aivan ihana tuo viimeinen kuva :)

  VastaaPoista
 3. Toi viimeinen kuvahan on ihan niinkuin siitä Diorin mainoksesta, olikohan Cherie jotain. Tuon Maija Isolan kankaasta tehdyn mekon olisin halunnut nähdä mallin päällä, näyttää aika kivalta!

  VastaaPoista
 4. Mika Piirainen on oma lempparini Marimekolta tällä hetkellä!

  juliet xxx

  VastaaPoista
 5. Tykkään kuvista ja mallista, mutta mekot ei vaan iske. Ikinä en ole Marimekosta tykännyt, paitsi yhdestä mustasta takista joskus :) Mutta. makunsa kullakin!

  VastaaPoista
 6. En voinut olla huomaamatta yhtäläisyyttä viimeisen kuvan ja Miss Dior Chérie -mainoskuvan välillä. Ehkä hieman liiankin samannäköiset?

  VastaaPoista
 7. Ihana tuo kaivokuosinen mekko.. Onkohan sitä jo myymälöissä?

  VastaaPoista
 8. Heippa! Olipa taas hieno postaus :) Ihania nuo mekot ja kuvat.

  Kerrotko vielä mistä teidän seinäkello on ostettu? Siis se joka vilahtaa jonkun asukuvan taustalla :)

  VastaaPoista
 9. Okei ihmettelinkin, että miten tuo viimeinen kuva on jotenkin niin tutunnäköinen, mutta täältä boksistahan vastauksen löysin :D

  VastaaPoista
 10. apua auta! ostin eilen harmaata trikoota 1,5m tarkotuksena tehdä wrap skirt mutta ei haluakaan miten sen sidon! miten sinä sen teet, vai olisiko jossain blogissa jo ohjeet? kiitos :).

  VastaaPoista
 11. Olisin kauhean iloinen, jos olisi mahdollista saada tietää mikä on mallin päällä oleva kaunis takki :)

  VastaaPoista
 12. Vastaan nyt ekana tähän, muihin myöhemmin kun on enemmän aikaa :) siis leikkasin ensin sen leveyssuunnassa kahtia ja ompelin päät yhteen, sitten vaan kieputin sen ympärilleni ja tungin päällimmäisen pään vyötärölle. Se toinen päähän jää sinne kangaskerrosten alle :)

  VastaaPoista
 13. Se kello on Habitatista, Stockan 5.(?) kerroksesta :)

  VastaaPoista
 14. Luulisin näin, tai sitten se on ainakin tulossa hyvin pian :)

  VastaaPoista
 15. Aa, kiitos tiedosta! :)

  VastaaPoista
 16. Apua, en yhtään muista! Olisikohan se ollut Marimekon... voi ei, en kyllä osaa nyt vastata. Tuosta päivästä on niin kauan :/

  VastaaPoista
 17. It is impossible not to compare to the Dior thing however it is quite different as they shot in urban eviroment. The balloos were used by Marimekko in their Fashion Show in Esplanad which is why we did the balloons. But yeah...I love the feel of the Dior thing so I wouldn't rule out the inspiration could have come from it.

  VastaaPoista

Otathan kommentoidessasi huomioon, että kommentteja hyväksytään/ei hyväksytä blogin kirjoittajan harkinnan mukaan.