perjantai 9. heinäkuuta 2010

twice

Joskus käy niin, että vetäisen samat vaatteet päälle joita olen jo joskus aikaisemmin käyttänyt (ylläri). Tällä kertaa tajusin lähteneeni ovesta ulos asussa, joka on ollut mulla päällä reilu vuosi sitten, kesäkuussa 2009 :) En nähnyt syytä ottaa uutta kuvaa, joten tässä on päivän asu - uudelleen! Takki on vain vaihtunut mokkaiseen, mutta musta biker se on.


On muutenkin erikoista, kuinka paljon ajattelen pukiessani sitä, olenko pitänyt samaa asua jo joskus. Tietenkin sitä haluaa tarjota blogin kautta inspiraatiota muille, joten samojen asujen lätkiminen blogiin olisi turhaa ja omastakin mielestäni puuduttavaa - mutta paljon inhimillisempää kuin se, että joka päivä keksisin jälleen jonkin uuden tavan yhdistää vaatteita inspiroivalla tavalla. Vuosien varrella kaappiin on toki kertynyt sellainen määrä vaatteita, ettei kaikkia yhdistelmiä ole varmasti käytetty, mutta toisaalta en koe järkeväksi kulkea ympäri kaupunkia mielestäni oudoissa yhdistelmissä vain niiden uutuusarvon ja muka-innovatiivisuuden takia. Asun pitää tuntua omalta, joten yhdistelmien määrä on sittenkin suhteessa rajattu.

Itse muuten koen myös helpommaksi lukea sellaisia blogeja, joissa vaate- tai asustekappaleet näkyvät useamminkin kuin kerran. Olen kai kasvatettu jokseenkin vanhakantaiseen malliin "uuden vaatteen saa kun edellinen nuhjaantuu liikaa/menee rikki", joten valtavan GinaTricot-kulutusjuhlan blogeissa mua välillä ahdistaa jatkuva uuden ostaminen. Miksi ostaisin mustan topin, jos kaapissa on jo yksi tai useampi? Tietenkin syynä on myös se, että en koe tiettyjen vaatekappaleiden olevan niin herkästi erilaisia. Esimerkiksi mulle musta perustoppi on musta perustoppi, oli siinä pienet hihat, naruolkaimet tai leveät olkaimet. Samoin kuin raitapaita on raitapaita. Jollekin toiselle taas kaikki kolme ovat aivan eri toppeja eri käyttötarkoituksiin.

Omaa välillä esiintyvää kertakäyttökulutustani estääkseni olen kehittänyt itselleni jokseenkin omintakeisen ratkaisun: ostan toisinaan hintavampaa designertavaraa ja vähäisille käyttökerroille jäävät vaatteet sun muut pyrin ostamaan kirpputorilta. Varani eivät mahdollista designerkenkien/-vaatteiden kertakäyttöisyyttä, joten omatunto pakottaa käyttämään niitä usein ja huolella. ;)

Mites te? Mieluummin vähän ja laadukasta vai more is more?

I realized that I stepped out of the front door dressed exactly like I had done a year ago. I don't know if I've ever had a same outfit in my blog before this... I though that I don't need a new picture - the old one does it - after all it's the same outfit and I still love my crochet find from GinaTricot sale last year! :D

20 kommenttia:

 1. Mä en ymmärrä ja ymmärrän tätä kulutushysteriaa ;) Välillä lähtee itelläkin "lapasesta" ostelu alennusmyynneissä, kun halvalla saa.. Sit tulee kotiin ja kokee morkkiksen, kun muutenkin vaatekaapit pullollaan vaatteita..

  Nykyään en kyllä kauheesti "shoppaile", paitsi kirppareilla ja ilmaistoreilla. Siitä mulla ei tuu huonoa omaa tuntoa, koska ne vaatteet on jo olemassa ja joku kuitenkin ne ostaa.. Toisin kuin esimerkiksi kaupoissa: mitä enemmän ihmiset ostaa, sitä enemmän niitä vaatteita tehdään. Puhuin just mun äidin kanssa eilen, että jotenki nykyään noi vaatteetki on ihan älyttömän halpoja aleissa, joten ei ihmekkään että tulee "kertakäyttökulutusta". Mua kyllä ärsyttää suunnattamomasti blogit, jossa on joka päivä uudet vaattet Gt:stä tai Hennesistä. No, my opinion...:/ Itsestäni tuntuu jotenkin typerälle ostaa esimerkiksi 90- luvun vaatteita jostain "ketjukaupasta", kun paljon hienompia, halvempia ja aitoja ysäri-vaatteita saa kirppareilta. Tai mielestäni maailman turhinta on ostaa esimerkiksi farkkusortsit kaupasta, kun hienommat saat leikkaamala vanhat farkut poikki..

  Mielestäni esim tää sun blogi on paljon miellekkäämpi, koska saat näyttämään vanhatkin vaatteet uusilta (siis sulle vanhat) yhdistelemällä niitä eri tavalla. Etkä esittele päivittäin jotain rättejä ketjukaupoista. Mä myös luulen, että iän karttuessa alkaa ajattelee vähän eettisemmin noita pukeutumisjuttuja...
  T: Neiti -81 ;)

  VastaaPoista
 2. Laatu ennen kaikkea! SIITÄ PUHEENOLLEN ACNEN loppu sale alko -60%;)

  VastaaPoista
 3. Tuo on kyllä totta. Itse pyrin panostamaan laatuun enkä määrään. Kaapista ei löydykään kovin paljon vaatteita, mutta olen huomannut että jos kaupasta löytää jonkun ihanan, mutta hieman kalliimman vaatteen, tulee sitä käytettyä paljon useammin ja pidempään kuin joitan H&M:n "kertakäyttövaatteita". Huomaa myös laatueron, kun puuvillaneule kestää vuodesta toiseen trikoovaatteen nukkaantuessa jo parissa pesussa. Itse en tosin ole valmis kuluttamaan huimia rahasummia designertuotteisiin, mutta tulevaisuudessa voisin kyllä sijoittaa vaikkapa hyvään Mulberryn nahkalaukkuun... ;)

  VastaaPoista
 4. Olipahan mainio kirjoitus! Itse allekirjoitan täysin shoppailufilosofiasi: heräteostoksia sekä hulluttelua kirppareilla ja järjen kanssa (toivon mukaan) sitten kauppaan. Tosin itseltäni ei vielä löydy yhtään designtuotetta, mutta aikeissa on sijoittaa muutamaan takuuvarmaan, monivuotiseen ostokseen hamassa tulevaisuudessa.

  Olen muuten lukenut blogiasi nyt vuoden päivät - kiitoksia laadukkaista postauksista! :)

  VastaaPoista
 5. Tämä on juuri se syy, miksi pidän blogistasi! Ginatrikoo/hm -kertakäyttövaatteita vilisevissä blogeissa tulee vain paha mieli. Enemmän ei ole automaattisesti enemmän, ja ei maailma kestä tällaista kulutushysteriaa. Hyvä kirjoitus! :)

  Hieman myös ihmetyttää muutamat blogit, joissa blogittarella on gt/hm -vaatteet päällä, mutta kädessä heiluu viimosen päälle kallis merkkilaukku. Kannattaisiko mieluummin hankkia hieman edullisempi, mutta tyylikäs ja kestävä laukku, ja ostaa ylijäämärahalla hieman laadukkaampia vaatteita. Vai onko se merkkilaukku se maailman tärkein ostos?

  Eikä ne samat vaatekerrat häiritse yhtään. Mieluummin katselen samoja vaatteita hieman eri tavalla (tai vaikka samallakin tavalla) kuin joka päivä uusia ostoksia. Jatkathan samaan malliin? :)

  VastaaPoista
 6. Mulla on vähän samat fiilikset joissain asioissa! Mä en esimerkiksi ymmärrä miksi joillain on viidet farkkushortsit, koska musta ne kaikki on vaan farkkushortseja. :-D

  VastaaPoista
 7. Ihana postaus, näitä tykkään lukea. Itse olen pahimman kulutushysteriani jo elänyt kakskymppisenä, mutta kyllä se mopo edelleen karkaa... Shoppaaminen on vaan liian hauskaa, en keksi sille korvaavaa toimintaa. Aloitin jo liikunnankin ;) Mä satsaan laukkuihin ja asessööreihin, ja pyrin säästämään vaatteista. Rahaa kun ei ole kaikkeen. Huomaan myös käyttäväni designer-juttuja tosi paljon enemmän. jos ne siis ovat oman makuni mukaisia (pelkkä merkki ei riitä). Yritän nykyään ostaa vähän monikäyttöisempiä vaatteita, printteihinkin kyllästyy niin nopeesti.

  Sanottakoon, että monet suosikkivaatteeni ovat hyvänlaatuisia JA Henkasta, joten en menisi sitä kauppaa lyömään ihan alas tässä asiassa.

  VastaaPoista
 8. Koen ehdottomasti mielekkäämmäksi tämän sun tyylisi blogata. Tusinarättejä ei tarvitse esitellä blogissa jatkossakaan. :) Varmasti niiden esittely vetoaa tiettyyn lukijaryhmään, mutta näin aikuisesta näkökulmasta (26v.) semmoinen ei kiinnosta yhtään.

  Paola Suhonen mainitsi jossain haastattelussa, että häntä häiritsee näissä ketjuliikkeissä se, että muoti ja tyyli on valmiiksi pureskeltu kuluttajalle. Omia tyylikysymyksiä ei tarvitse pohtia kun kaiken voi ostaa ketjukaupasta. Itse ostan nykyään valtaosan vaatteistani kirpparilta. Tuntuu, ettei noista ketjumyymälöistä edes löydä enää mitään mielenkiintoista, kun on tottunut second handiin ja "laatuun". Henneseissä, GT:ssa ym. on aina ne tylsät versioit vaatteista, kun omintakeisia alkuperäisjuttuja on kirpparit pullollaan, kunhan vaan osaa etsiä. Juuri esim. ysärivaatteiden ja laadukkaan tavaran löytäminen kirpparilta on tuhat kertaa palkitsevampaa kuin ostaa samojen juttujen uudelleen kertausta halpisketjujen rekeistä.

  Kiitos blogista ja mukavaa kesänjatkoa! :)

  VastaaPoista
 9. Mä kyllä ostan uutta ihan hyvällä omalla tunnolla. Henkasta, GT:ltä, Stockalta ja millon mistäkin. Tietty laatuun on hyvä panostaa mutta voin ostaa vaatteen sen takia kun pidän siitä vaikka se ei huippu laatua olekkaan. Kirpparit eivät tosiaan ole mua varten, en voisi edes kuvitella ostavani käytettyä vaatetta :/

  On hienoa, että löytyy ihmisiä jotka jaksavat panostaa eettiseen ajatteluun, mutta minä vaan en ole yksi heistä :P

  VastaaPoista
 10. sulta tulee aina tosi hyviä tekstejä ! voisin itsekin kuvitella, että kulutushysteria onkin varmasti kasvamassa muoti- ja tyyliblogien myötä, kun haluaisi aina näyttää jotai uutta ja erikoista tai omistaa jotain mitä toisella ei ole. Mun mielestä on bloggaajien keskuudessa ihan hyvä ottaa asia esille :)

  kekseliäisyys ennen kaikkea. yhtä paitaa yhdistelemällä eri tavoin voi saada miljoona eri asukokonaisuutta, pitää vain osata käyttää mielikuvitusta <:

  VastaaPoista
 11. Kiitos loistavista kommenteista! :) En oikeastaan ole lyömässä mitään ketjuliikettä ns. alas, ostanhan itsekin niistä toisinaan jotain (edellisessä asussa 2 vaatetta Ginasta ;)). Kirppareiden suosimisessa on toisaalta juuri myös tuo mainittu hyvä puoli, että sieltä löytyvillä vaatteilla ja asusteilla on helpompi alleviivata omaa tyyliään - jos rohkeutta ja pitkäjänteisyyttä riittää. Monille taas se toisella tavalla helpompi vaihtoehto on ostaa ketjuliikkeestä esim. 80-luvun tyylinen, mutta modernisoitu vaatekappale.

  Kuitenkaan sen enempää tuohon ylempään puuttumatta ihmettelen eniten sitä, eikö jatkuvasta ostelusta tule huono omatunto, jos vaate jää vain vaikka kahdelle käyttökerralle? En yritä vinoilla tai mitään - itse soimaan itseäni vähälle käytölle jääneiden juttujen takia, mutta onko tätä tunnetta kenelläkään muulla?

  VastaaPoista
 12. Kiva lukea sulta tällaista pohdiskelevampaa tekstiä:)

  Itsekin mietiskelen shoppailua ekologiselta kannalta, ja tunnen välillä syyllisyyttä "ei-niin-välttämättömästä" ostelusta. Toisaalta nykyään ei teekään mieli ostaa vaan ostamisen takia, vaan pyrin hankkimaan vaatteita jotka ovat kohtuullisen laadukkaita ja joita oikeasti käytänkin. Yleensä nuo toteutuvatkin, sillä kokemuksen myötä on oppinut aika hyvin arvioimaan vaatteen laatua ja sitä, tuleeko ostosta varmasti käytettyä:)

  Mun kokemuksen mukaan laatu ei aina korreloi hinnan kanssa, eikä tuotteen hinta oo mulla yleensä vaikuttanut siihen miten paljon sitä käytän. Voin siis ostaa halpaa tai vähän kallimpaa, kunhan muut kriteerit täyttyy. Kirppiksiä harrastan myös, mutta samat vaatimukset pätee sielläkin:)

  VastaaPoista
 13. Öhhh... Vaikea sanoa tähän yhtikäs mitään. Joskus ostan ja paljon, joskus en moneen kuukauteen osta yhtäkään uutta juttua.
  Mua ärsyttää, kuinka materialistinen voinkaan olla: "Mun on hetinytpakko saada noi ja noi ja noiki!"
  Mutta toisaalta olen hirveän huolissani ympäristöstä. Kannatan myös kirppistelyä. Ja kierrätän, jne, mutta silti haluaisin olla vähemmän materialistinen... Öhhh taasen, näillä helteillä ei oikein järkevää tekstiä tule, kiitos ja näkemiin.

  VastaaPoista
 14. "itse soimaan itseäni vähälle käytölle jääneiden juttujen takia, mutta onko tätä tunnetta kenelläkään muulla?"

  On... Mulle tulee tosi huono omatunto, jos ostan jotain, mitä en pidä.. Usein se vaate on kuitenkin "vikaostos", joka näyttää kaupassa hyvälle, mutta viikon päästä päällä ei.. Sitten sitä väkisin yrittää pitää vielä kahden vuoden päästä samaa vaatekappaletta kokeilumielessä ja parin tunnin päästä on pakko tulla vaihtamaan kotiin vaatteet :D Eli siis voisi suoraan laittaa sinne kirppiskasaan, yhtä huono se on kuin kaksi vuotta sittenkin ;)

  VastaaPoista
 15. Minun suhteeni shoppailuun on hitusen jännä ku päätän erittäin usein että nyt ostan harvemmin, laadukkaampia ja ehkä myös sitten kalliimpia asioita, ja vain sellaisia tavaroita mihin rakastun heti kun sen näen. Todellisuudessa kuitenkin tuhlaan liikaa rahaa turhiin asioihin jotka jää käyttämättä ja saatan käyttää paljon rahaa kerralla minkä jälkeen tulee "tuhlaamisahdistus" ja teen taas päätöksiä ja olen jonkun aikaa shoppailematta ja sitten taas koko homma uusiksi... :----PP

  VastaaPoista
 16. Joo, todellakin tunnen huonoa omaatuntoa käyttämättä jääneistä vaatteista. Vaikka onnekseni teen harvoin virheostoksia, ja jos shoppailenkin enemmän kuin tarpeeksi, yleensä käytän vaatteita juurikin niin kauan että ne ovat jo liian kuluneita. No, ainakin sen verran että vaatteen voi hyvillä mielin antaa eteenpäin tms. Lisäksi tyylini ei ole kovin trendihakuista, joten en koe tarvetta saada kaikkia uusimpien ilmiöiden mukaisia vaatteita. Mainittakoon vielä, että kotikaupungistani ei edes löydy ginaa eikä h&m:ää, joten se taitaa vähentää (reilustikin?) kertakäyttövaatteiden määrää vaatekaapissani. Yritän myös välttää sitä, että kaupungilla hengaillessa tulisi ostettua vaikka yksi pusero, mieluummin säästän vähän aikaa ja teen sitten kunnon ostoskierroksen ja koluan kaikki kaupat. Tätä tietenkin edeltää se, että olen pitkään miettinyt mitä tarvitsen/haluan ja mihin rahat riittävät/mihin kannattaakin sijoittaa. Etsin myös paljon netistä inspiraatiokuvia tyylilleni, ja sovellan hienoja asukokonaisuuksia omaan vaatekaappiini. Jos ei ole rahaa tai en halua tuhlata, mietin voisinko tuunata jotain vähemmälle käytölle jäänyttä vaatekappaletta ja yleensä kaivelen muidenkin perheenjäsenten kaapit. Yleensä keksin ainakin jonkun uuden asukokonaisuuden, ja sekin tuntuu melkein kuin olisi saanut jotain uutta.

  Vielä se, että ginasta mulla ei ole kuin muutama vaate ihan siitäkin syystä, että mulla on tosi huonoja käyttökokemuksia ginan laadusta. Sieltä ostan, jos näen jotain oikeasti silmää miellyttävää, mutta olen oppinut vähän miettimään, meneekö vate ekassa pesussa pilalle. H&m:ltä löytää myös joskus kivoja juttuja, mutta yritän ostaa pitkäkestoisempia vaatteita. Kirppistely on ihanaa, mutta olen aika huono tekemään löytöjä niissä.

  VastaaPoista
 17. Oon niin samaa mieltä tosta "musta toppi on musta toppi" -jutusta. Mua suorastaan ahdistaa, jos niitä musti toppeja on kaapissa enemmän kuin yksi!

  Muita blogeja lukiessa tekee usein pahaa nähdä listaa "shoppailupäivän antimista", kun siinä on viisi t-paitaa, kolme mekkoa, kahdet kengät ja neljät bikinit. Huh, eikö tollainen ahdista.

  VastaaPoista
 18. eipä juuri lisättävää tähän! tosi hyvä postaus ja täyttä asiaa :-)

  VastaaPoista
 19. Onko se nyt niin kamalaa jos joskus käyttää useamman kerran samaa yhdistelmää? Mä itse hankin mieluiten harvoin vaatteita enkä yleensä hanki useampaa samantyylistä. Tosin joskus jää harmittamaan etten hankkinut useampaa, kun vaate kuluu loppuun eikä samantapaista aina enää saa....

  VastaaPoista

Otathan kommentoidessasi huomioon, että kommentteja hyväksytään/ei hyväksytä blogin kirjoittajan harkinnan mukaan.