lauantai 13. helmikuuta 2010

Panosta/pihistä?

Joskus en kyllä aivan tajua, miten huippudesign voi maksaa helposti nelinumeroisiakin summia. Tai vaikka viisinumeroisia, kun kyse on esimerkiksi Balmainista. Tässä tapauksessa kyseessä on "vain" raidallinen jakku, jonka niskalapussa lukee Givenchy. Zarasta samanmoisen (ilmiselvän kopion tosin) saa kuudellakymmenellä eurolla. Givenchyn versio maksaa reilun tonnin...
givenchyzara

Tietenkin high end -merkit osin haluavat pitää yllä eksklusiivista imagoaan, joka tekee niistä niin houkuttelevia ja vain pienelle väestöryhmälle mahdollisia. Esimerkiksi Chanel nostaa hintojaan joka vuosi, mutta myynti on suurentunut ja laukkujen laatu laskenut, vaikka tikatut veskat maksavat enemmän kuin koskaan ennen. Taidan olla vain liian tottunut ajatukseen, että nykyään jokainen huippumerkki pyrkii vain suureen myyntivolyymiin ja hinnat ovat suht realistisella tasolla keskivertokuluttajaan nähden.

Tässä Givenchyn jakun kohdalla maalaisjärki sanoo selkeän ei:n, vaikka jossain muussa tapauksissa saattaisin elätellä huikentelevia haaveita designerluomuksen suhteen. Kyllä se niin on, että mulla ei ole varaa eikä intoa maksaa yhdeksääsataa euroa pelkästä kausijakun designista, siis ilman materiaali- ja ompelukustannuksia. Eikä sitä varmasti ole mun lompakolle tarkoitettukaan...

Here's the ones to choose among: 1004 euros for authentic Givenchy or only 59,90 euros for Givenchy-inspired Zara version? My wallet doesn't really leave space for a realistic deliberation, though... Even my common sense says "absolute no" in this situation, although in the most of these cases it's all messed up and makes me do stupid things. Like buy things...

kuvat: style.com, luisaviaroma.com, zara.com

21 kommenttia:

 1. Hih, minun makuuni iskee Zaran jakun malli enemmän kuin tuon alkuperäisen Givenchyn tällä kertaa. :D Jos täällä olisi Zara, kotiuttaisin tuon jakun varmasti, sillä se näyttäisi ihanalta kulutettujen farkkujen, valkoisen t-paidan ja ballerinojen kanssa keväämmällä.

  VastaaPoista
 2. musta toi Givenchyn jakku on kyllä 100 kertaa kivempi kut oi zaran, ei sille voi mitään:D en kyllä ois valmis maksamaan kummastakaan pyydettyä hintaa!

  VastaaPoista
 3. Boohoossa tollanen jakku maksaa vain 15 puntaa. Todellisille pihistelijöille :)

  VastaaPoista
 4. zaran versio lisäksi rutkasti hienompi.

  VastaaPoista
 5. Olen ihmetellyt miten juurikin Balmain voi pyytää vaatteistaan sellaisia hintoja kuin tällä hetkellä pyydetään. Ymmärrän, että high end -merkit maksavat paljon ja mekko voi maksaa 3000€ tai hieman ylikin mutta näin UK:n Ellessä Balmainin paidan, jossa oli ketjuja ja olkatoppaukset, ja hinta oli muistaakseni 19 800 puntaa. Hieman ylihinnoittelua sanoisin.

  VastaaPoista
 6. Balmain on todellakin omassa hintaluokassaan... vilkaise huvikseen tänne
  http://www.luisaviaroma.com/index.aspx#getData.aspx|
  CallType=Product&prodId=G5B43&des=G5B&cat=&gender=
  women&group=&vendorColor=VDAxNg==&season=actual&seasProdID=51I
  ...vain 50 000€ nahkatakista :D

  Edit. Linkki pitää kopioida kokonaisena että se toimii, jostain syystä ei onnistu kokonaan linkkaamaan..

  VastaaPoista
 7. Miten sait designin hinnaksi 900 euroa? Jos bleiseri maksaa tonnin, niin eihän se valmistaja ole saanut siitä kun jotain nelisensataa, mihin summaan sisältyy suunnittelun lisäksi luultavasti muitakin kuluja. Suomessa tuhannen euron hintaisesta vaatteesta menee veroa vajaa 200 euroa, ja kaupalle jää n. 400 euroa josta maksetaan palkat, vuokrat, yms. kulut. Luksustuotteita myytäessä hintaan sisältyy varsinaisen tuotteen lisäksi asiantunteva, yksilöllinen palvelu ja ylellinen pakkaus.

  Itse näen halpojen vaatteiden ostamisen sekä rahan, että luonnonvarojen tuhlaamisena. Mieluummin ostan laadukkaita vaatteita harkiten. Ikinä en ole katunut arvokkaaseen, korkealaatuiseen tuotteeseen sijoittamista; sen sijaan jonkin kerran olen erehtynyt ostamaan jotakin esim. H&M:sta, ja käyttämättähän ne rätit ovat jääneet. Ja luultavasti kulutan muotiin vuosittain saman verran rahaa kuin kuka hyvänsä muodista kiinnostunut nuori nainen.

  VastaaPoista
 8. Tietenkin summa on päästä vedetty ja _karrikoitu_. Perustuu löyhästi siihen, että mitä nyt on yhtään vaatetuotantoa koskevia juttuja lukenut, niin useat huippumerkithän valmistavat tuotteensa ihan yhtä lailla Kiinassa about 10 eurolla (huom. jälleen karrikointia) ja tuote tuodaan Eurooppaan suurinpiirtein valmistusmaalapun kiinnittämistä varten. Tuotteen mukana tuleva palvelu ei muuten ole mitenkään varma standardi - sehän riippuu ihan siitä, kenelle myyjälle satut ja mistä liikkeestä olet ostamassa. Lue vaikkapa Silverin (http://stara.fi/silver) parin päivän takainen kokemus laatuvaatteita myyvän liikkeen palvelusta.

  Katson rahojen laittamiseen justnythot -vaatteisiin (joista itse olen eniten kiinnostunut) yhtä lailla rahan haaskaukseksi, maksoi se sitten 10e tai 1000e. Jälkimmäisessä rahaa kuluu vain enemmän. :)

  VastaaPoista
 9. Niin on :P Voisin maksaa ton Zaran hinnan Givenchyn jakusta ;D

  VastaaPoista
 10. Oho! En ole koko boohoosta kuullutkaan, täytyy käydä vilkaisemassa! Kiitos vinkistä! :)

  VastaaPoista
 11. tykkään noista taskuista! :)

  VastaaPoista
 12. Mä tykkään Givenchystä enemmän, mutta tuossa Zaran jakussa on joitain yksityiskohtia, jotka ovat kivempia :)

  VastaaPoista
 13. Hahah, uskomatonta! :DD Itsekin olen valitettavasti eräissä helsinkiläisissä putiikeissa saanut suorastaan röyhkeää kohtelua, nimenomaan miestenvaateliikkeissä.. Joo se on kyllä totta ettei aina edes ylellisyystuotteita ostaessa voi luottaa saavansa hyvää palvelua. Kyllähän merkkien edustajat käy tarkastamassa liikkeitä, mutta ei ne siellä jatkuvasti voi olla kyttäämässä.

  Tosiaan, olen miettinyt paljon tuota että luksusmerkkienkin vaatteet valmistetaan ties missä hikipajoissa kiinassa, mutta toisaalta kun verrataan vaikkapa Dolce&Gabbanan yli tuhat euroa maksavaa bleiseriä, ja vaikka D&G:n puolet halvempaa, niin jo niidenkin välillä kankaiden laadussa ja istuvuudessa on aivan huikea ero, puhumattakaan varsinaisista halpismerkkien versioista. Ja onhan myös kalliita merkkejä joiden tuotteet on heikkolaatuisia, mutta toisaalta design saattaa olla niin kiinnostava että sen antaa anteeksi.

  Nojoo, tästä aiheesta voisi keskustella loputtomasti, mutta ihan hyvä että kaikenlaisille kuluttajille on tarjolla muotia :)

  VastaaPoista
 14. Ekana mun huomio kiinnittyi Givenchyn jakkuun. Ei ollut ylläri koska on se myös kalliimpi :D Paljon kivempi kun Zaran vastaava. Tosin mun budjetti ei ihan heti salli ostella yli tonnin jakkuja joten edullisempi on hankittava jos mielii raitaista jakkua :)

  VastaaPoista
 15. moikka! onpas sulla kiva blogi, löysin sen nyt vasta :)
  alotin itse juuri bloggaamisen ja kirjoitan lontoosta englanniksi :) stop by to say hi jos haluat!

  http://5inchandup.blogspot.com/

  xx sandra

  VastaaPoista
 16. Heips! Joskus kaipailit pappa-mallisia sortseja? H&M:llä on nettikaupassa alessa ainakin yhdet, monessa värissä. 9,90 € ei ole paha hintakaan? ;)

  http://shop.hm.com/fi/outletshoppingwindow?dept=DAM_NED_ALL&modelnum=671301&type=product

  VastaaPoista
 17. Oon ihan samaa mieltä., hinnat vaan nousee joka vuosi ja vie luksuksen yhä kauemmas ihan tavallisesta kuluttajasta :/

  VastaaPoista
 18. Joo onhan se aika pepusta, että hinnat on tosi huikeet ja sitten se laatu ei vastaakaan sitä tai palvelu on paskaa. Mutta ehdottomasti mä oon merkkituotteide kannalla, siis koska näen myös halvempien tuotteiden ostamisen epäekologisena ym ja niiden ompelijoilla/valmistajille voi olla tosi huonot oltavat ja palkat ja pahimmillaan ne voi olla valmistettu lapsityövoimalla. Tottakai oon tietonen, että osa huippumerkeistäkin valmistetaan hikipajoissa ja ne ompelijat nukkuu siellä jossain pöytien alla jne, mikä on tietenkin tosi surullista.

  Mutta mielummin mä laittaisin rahani yhteen 1000e jakkuun, kun 10 'massaketjun' tai u know, H&M, Zara, Gina Tricot... Yleensä sellanen myös kestää kauemmin oikein hoidettuna. Ja ehdottomasti olen feikkejä vastaan, yritän mahdollisimman paljon välttää kaikenlaisia vaatteita, mitkä muistuttavat jotain 'aitoa' tuotetta, vaikka suuri osa on melkein kopioita. :(( Sad.


  Ja tykkään muuten tosa Givenchyn jakusta enemmän, toi Zaran malli on sellanen tosi perus jakku, sellanen bisnesnaisen, mut toi Givenchyn jotenki uus ja tavallaan ehkä rennompi ja sellanen modernimpi. :)

  VastaaPoista
 19. Mielestäni kiinnostavasta designista, laadukkaasta työstä ja hyvistä materiaaleista kannattaa maksaa, jos yleensäkin käyttää paljon rahaa vaatteisiin. Toisaalta jos kyllästyy helposti, voi olla järkevämpää sijoittaa trendivaatteeseen satasten sijasta kymppejä tai tuhansien sijasta satasia. Veikkaan, että esimerkiksi tuo raitajakku ei tule olemaan kovin hotti juttu enää vuoden päästä, joten miksi lyhytikäiseen vaatteeseen pitäisi laittaa paljon rahaa jos se on käytössä vain yhden sesongin...

  Eiköhän nuo Balmainit sun muut ole suunnattu niille jotka ostavat vaikkapa haute couturea, katsoin vähän aikaa sitten dokkarin tästä kuluttajaryhmästä ja heillä ei ollut ongelmaa kuluttaa yhteen takkiin vaikkapa juuri se 50 000e tai juhlapukuun (joka oli kerran käytössä) 500 000e. Tosin hintaan kuului siis kokonaan käsintehdyn vaatteen lisäksi sovituksia joita varten sekä vaate että muotitalon ompelijat lennätettiin asiakkaan luo vaikka toiselle puolelle maapalloa.

  VastaaPoista
 20. Joo tuo www.boohoo.com on asoksen tyylinen brittiläinen halpamuotiketju. Toimittaa myös suomeen. siellä on usein kivoja ja vähän erikoisempia kenkiä ja vaatteita.

  VastaaPoista

Otathan kommentoidessasi huomioon, että kommentteja hyväksytään/ei hyväksytä blogin kirjoittajan harkinnan mukaan.