perjantai 27. kesäkuuta 2008

Copycats


"Laillisella" kopioimisella on muotiteollisuudessa toki puolensa. Toisaalta se tuo huippudesignin kaikkien ulottuville mukaeltuina versioina, mutta riistää alkuperäistä suunnittelijaa, joka on tuotteelle ehkä hyvinkin yksilöllisen muodon antanut. 
Usein desingkappaleet tulevat hitusen muokattuina versioina ulos halpavaateketjujen liikkeissä. Hyviä esimerkkejä tästä on esimerkiksi Topshop ja H&M:kin, netissä taas yhdysvaltalainen liike Forever 21 on ainakin minun löytämistäni melkein-muttei-sittenkään-plagioijista esimerkillisin.

Yleensä tappelu siitä, mikä on oikein ja mikä väärin ja rajan ylittävää, käydään moraalisella puolella, sillä juridisesta näkökulmasta hyvin harvalle muotivaatteelle tai laukulle voidaan antaa teosarvoa, joka suojaisi niitä kopioimiselta. Ainakin, kun on kyse ready-to-wearista, jossa vaatekappaleet ovat käyttönäkökulmasta valmistettuja noin haute coutureen nähden. Lisäksi huippumuoti on kansainvälistä, ja maiden lainsäädännöt kovin epäyhtenäisiä.

En jatka tylsää paasaustani sen enempää (Panadol hot 500mg odottaa), vaan laitan esimerkiksi pari kuvaa. 

Henkilökohtaisesti tämä kopiointi eli ideoiden varastelu on alkanut ottaa allekirjoittanutta päähän. Aiemmin tein panosta/pihistä -postauksia enemmän tai vähemmän samannäköisistä tuotteista, mutta nyt olen harkinnut sen lopettamista kokonaan.
Nämähän ovat toki Forever 21:n tuotteita, mutta tuleeko mitään muita suunnitteljoita mieleen?

2 kommenttia:

  1. Muistelen että Gwen Stefani haastoi Forever 21:in joskus oikeuteen, sillä hänen suunnittelemiaan vaatteita oltiin kopioitu ko. merkille. Eli F21 kai harrastaa ns. ideoiden varastelua... mutta ei se nyt niin paha ole, jos kenkä muistuttaa malliltaan jotain designerkenkää kuin esim. feikkivuittonit, joita ainakin joissain maissa kaupitellaan "aitoina". Jos tästä mitään ymmärsi :D

    VastaaPoista
  2. Ei, eihän se toki ole niin paha, mutta kyseessä on hieman eri asia. Halpisvaateketjut kun eivät yritä kopioida pilkuntarkasti -> tekevät kopioimisesta vain idean varastamista, kun taas feikkitehtailijat parhaassa tapauksessa käyttävät aitojen tehtailta varastettuja osia. Tässä tehdään jonkinlaista häilyvää rajanvetoa inspiroidun ja feikin välillä, en arvosta tietty kumpaakaan. :) Feikit sentään myydään jossain hämärillä toreilla, tällaiset kopiot ihan kaupoissa.

    VastaaPoista

Otathan kommentoidessasi huomioon, että kommentteja hyväksytään/ei hyväksytä blogin kirjoittajan harkinnan mukaan.